Profilaxia căpuşelor – sfaturi de sezon de la Ministerul Sănătăţii

miercuri, 19 iunie 2019, 01:49
2 MIN
 Profilaxia căpuşelor – sfaturi de sezon de la Ministerul Sănătăţii

Dacă vreţi să staţi liniştiţi după ce aţi avut o căpuşă în piele, se recomandă o doză unică de antibiotic.

Numeroase cazuri de persoane înţepate de căpuşe ajung anual în atenţia medicilor ieşeni. Ministerul Sănătăţii a trimis o serie de indicaţii de urmat după muşcătura de căpuşă, care vin în ajutorul celor care se află într-o astfel de situaţie.

Conform specialiştilor, căpuşa trebuie extrasă complet şi cât mai curând după muşcătură, la nevoie de către medic, chirurgical. În situaţiile în care căpuşa a stat fixată în piele, se recomandă un tratament uşor cu antibiotic, doză unică.

Adulţii trebuie să ia o doză unică de Doxicilină (unul din antibioticele „slabe“), de 200 mg, sau două doze de 100 mg. Copiilor mai mari de opt ani trebuie să li se prescrie acelaşi medicament, însă doza trebuie să fie stabilită în funcţie de greutatea copilului, fiind necesar 4 mg/kg, în doză unică.

Copiilor mai mici de opt ani le este recomandată Amoxicilină, gramajul fiind stabilit tot în funcţie de greutate, fiind vorba de 50 mg/kg. Aceasta se ia doar timp de o zi, dar în trei prize.

În cazul muşcă­turilor de căpuşă nu este ne­cesar vaccinul antitetanic, iar în ceea ce priveşte igiena ră­nii, este indicată curăţarea zo­nei cu apă şi săpun din abundenţă şi aplicarea de betadină soluţie până la vinderea leziunii.

Dacă în de­cur­sul a trei săptămâni de la muşcătură acolo unde a fost parazitul apare o zonă roşie, centrată pe locul unde a muşcat acesta, bolnavul trebuie să se prezinte la Spitalul de Boli Infecţioase pentru a verifica dacă nu cumva a fost infectat cu Lyme, o boală infecţioasă transmisă de căpuşe.

Specialiştii recomandă, înainte de toate, câteva măsuri de prevenire a expunerii la căpuşe precum evitarea zonelor cu iarbă şi arbuşti, păduri, unde există paraziţii, purtarea unor haine de culoare deschisă, pentru a face cât mai vizibile insec­tele, în cazul în care se frec­ventează locurile acestea, a­pli­carea spray-urilor împotriva insectelor, verificarea atentă a hainelor, bagajelor şi corpului la întoarcerea din drumeţii, verificarea animalelor de companie şi protejarea acestora cu produse recomandate de medicii veterinare împotriva insectelor.

Comentarii