De Business

Punem punctul pe știi

Proiect: Magazinele alimentare mai mari de 400 mp nu vor mai putea fi construite în oraş

joi, 16 ianuarie 2020, 11:15
5 MIN
 Proiect: Magazinele alimentare mai mari de 400 mp nu vor mai putea fi construite în oraş

Un proiect de lege a fost iniţiat în acest sens de mai mulţi parlamentari din PSD, PMP şi UDMR. În condiţiile în care marile magazine sunt deja prezente în apropierea centrelor oraşelor, nu este clar dacă proiectul are un efect concret sau are doar rolul de a atrage mai multe voturi în dreptul iniţiatorilor.

 

Deputatul ieşean Petru Movilă le-a pus gând rău marilor lanţuri de magazine. El a iniţiat un proiect de lege prin care vrea să interzică ca magazine mai mari de 400 de metri pătraţi să fie construite în oraş. Nu se referă la cele deschise în spaţii deja existente. Însă, având în vedere faptul că lanţurile comerciale care până acum au construit spaţii mari vor rămâne pe poziţii, se poate dovedi că iniţiativa este una tardivă şi nu va produce mari modificări în peisajul comerţului. „Legea nu funcţionează retroactiv. Au fost foarte multe încercări, este adevărat, însă chiar dacă de foarte multe ori guvernanţii au spus că susţin IMM-urile, produsele româneşti, majorităţile parlamentare nu au votat aceste legi. Este o nouă încercare de a reglementa situaţia“, susţine deputatul. În acest context, trebuie avută în atenţie şi noua strategie a supermarketurilor, care au început să îşi deschidă marketuri de cartier, de dimensiuni mai mici, fiind favorizate odată cu actuala iniţiativă legislativă. „Aceste magazine nu presupun aceeaşi organizare şi amenajare ca marile centre. Oricum sunt mult mai aproape de cetăţeni. Concurenţa între aceste mici magazine şi magazinele tradiţionale este cu totul alta, se pot dezvolta altfel“, este de părere deputatul ieşean.

Partea plină a paharului

Principalul motiv pentru care a fost iniţiată această lege este concurenţa creată de reţelele multinaţionalelor magazinelor de cartier. „Ultimii 10-15 ani au fost marcaţi în România în domeniul comerţului de dezvoltarea de supermagazine şi hipermagazine, ceea ce a condus, pe de o parte, la modernizarea activităţilor de comerţ cu amănuntul şi ridicata, în prezent ponderea fiind de 50-60% la nivel naţional, iar pe de altă parte, această extindere a creat o serie de dezechilibre în mai multe sectoare“, spun mai mulţi deputaţi din partea PSD, PMP şi UDMR. Aceştia au depus, anul trecut, proiectul de lege la Parlament. Deputatul ieşean din partea PMP Petru Movilă susţine că modificările pe care le propun vor veni în sprijinul micilor producători, ajutându-i să-şi dezvolte afacerile. Totodată, chiar dacă hipermarketurile îndeplinesc condiţiile privind căile de acces în incinta lor, generează totuşi un trafic mai intens, mai ales în anumite intervale orare sau perioade din săptămână, ceea ce duce la o congestionare a traficului. Şi pentru asta ar exista, spun iniţiatorii, rezolvare. „Este un proiect de lege care vine să protejeze micii comercianţi din cartiere, micile magazine, dar să rezolve şi punctele de aglomeraţie din oraş, în contextul în care foarte multe probleme de circulaţie sunt la intrarea şi ieşirea din parcarea acestor magazine“, susţine deputatul ieşean.

Ajutor pentru comercianţi în detrimentul consumatorilor?

Parlamentarii consideră că, dacă proiectul de lege va fi adoptat, comunităţile vor avea mai multe avantaje din punct de vedere al menţinerii şi încurajării micilor producători şi afacerilor locale – prin ocuparea mai judicioasă a spaţiilor comerciale cu suprafeţe mici -, precum şi pentru interesele consumatorilor prin varietatea mai mare de produse, prin încurajarea specificităţii locale şi a serviciilor turistice, cât şi din punct de vedere al dezvoltării urbane durabile a localităţilor.

Totuşi, având în vedere toate aceste aspecte păguboase, de ce nu s-au înfiinţat de la bun-început în afara oraşului? De asemenea, ce se va întâmpla cu cele care au acaparat deja spaţiile dintre blocuri şi îşi desfăşoară „nestingherite“ activitatea? „Aceste unităţi comerciale vor rămâne în oraş, nu cred că vor fi dezavantajaţi cei care vor dori să pătrundă ulterior pe piaţa locală. Nu putem crea o falsă competiţie, pentru că nu sunt pe acelaşi loc. În plus, cine vrea să mai deschidă o astfel de unitate, îşi face un studiu de piaţă, de impact, iar ulterior va hotărî dacă mai vrea sau nu. Astfel, magazinele de cartier se vor consolida“, este de părere Petru Movilă. Deputatul susţine că proiectul de lege vine să crească capacitatea producătorilor autohtoni de legume, fructe, zarvaturi de a comercializa din produsele lor către aceste mici magazine de cartier. „Există o salvare reciprocă“, susţine Movilă. În proiectul de lege nu se spune cum va fi afectată concurenţa. Deschiderea mai multor magazine mari are şi un efect de a pune presiune pe preţuri, ceea ce este în avantajul consumatorilor. Parlamentarul are o altă părere. „Oamenii trebuie să se gândească şi la raportul timp, cheltuieli cu transportul pentru a ajunge la supermarket, trafic. De regulă şi magazinele de la scara blocului sunt bine aprovizionate. În plus, comercianţii de cartier îşi reglează şi ei preţurile, astfel încât să fie competitivi“, susţine Petru Movilă.

Alte 6 magazine Mega Image „dau să iasă“ în oraş

Şi Iaşul s-a transformat, asemenea altor oraşe, într-un adevărat „magnet“ pentru investitorii străini (şi nu numai), dornici să construiască în oraş centre comerciale. Datele care ne-au fost furnizate chiar de Primărie arată că, în acest moment, există 53 de puncte comerciale deja deschise, iar alte 6 sunt în plan „să răsară“ prin oraş. Astfel, LIDL are dispersate prin Iaşi, momentan, 8 magazine, Kaufland a ajuns la 5 magazine, Carrefour li se alătură cu 2 hypermarketuri şi 4 marketuri de cartier, în timp ce PROFI are nu mai puţin de 33 puncte de desfacere.

Vine tare din urmă şi Mega Image, care anul trecut a pătruns pe piaţa ieşeană cu un magazin, având alte 6 autorizaţii în curs de perfectare. „Iaşul nu mai poate susţine marile magazine. Trebuie să protejăm oraşul şi spaţiul verde, avem exemple de hipermarketuri care nu au un copac în parcarea lor şi au mii de metri pătraţi“, a afirmat deputatul Petru Movilă. Proiectul de lege se va dezbate în Parlament luna viitoare. (Florentina SANDU)

 

Comentarii