Proiecţie de film cu ocazia împlinirii a 57 de ani de la Tratatul Franco-German

vineri, 17 ianuarie 2020, 14:30
1 MIN
 Proiecţie de film cu ocazia împlinirii a 57 de ani de la Tratatul Franco-German

Ziua Franco-Germană şi împlinirea a 57 de ani de la semnarea Tratatului Élysée vor fi marcate la Iaşi prin organizarea unei proiecţii de film care va putea fi urmărit miercuri, pe 22 ianuarie, de la ora 18.00, în Sala „Benjamin Fondane“ de la Institutul Francez Iaşi.

Ieşenii vor putea urmări în cadrul acestui eveniment filmul „La douleur“/„Durerea“, o producţie cinematografică franceză, adaptare după volumul eponim al scriitoarei Marguerite Duras. Manifestarea este organizată de către Centrul Cultural German Iaşi şi Institutul Francez Iaşi, scopul principal fiind acela de a marca 57 de ani de la semnarea Tratatului Élysée.

Pelicula urmăreşte evenimentele din iunie 1944, când Franţa se afla încă sub ocupaţie germană. Scriitorul Robert Antelme, figură majoră a Rezistenţei, este arestat şi deportat, iar soţia sa, Marguerite, scriitoare, membră a Rezistenţei, se simte sfâşiată de faptul că nu are nicio veste de la el, dar şi de legătura secretă pe care o are cu Dyonis. De asemenea, pelicula prezintă şi momentele de la sfârşitul războiului şi eliberarea din lagăre şi lunga şi insuportabila aşteptare a lui Marguerite. 

Comentarii