De Business

Punem punctul pe știi

Proiectul Silk District: crearea de noi locuri de muncă în industriile digitale, tech şi start-up va angrena economia Iaşului

vineri, 14 iunie 2019, 09:35
4 MIN
 Proiectul Silk District: crearea de noi locuri de muncă în industriile digitale, tech şi start-up va angrena economia Iaşului

Proiectul Silk District reprezintă pentru Iaşi o oportunitate nu doar pentru dezvoltarea afacerilor, dar şi o soluţie pentru migraţia tinerilor: având şansa de a lucra şi locui aici, într-un centru modern, confortabil şi prietenos cu mediul, mulţi dintre tineri vor opta pentru a rămâne şi a lucra în Iaşi. Acest proiect de regenerare urbană va duce în final la creşterea standardului de viaţă al locuitorilor Iaşului, deoarece va permite expansiunea afacerilor şi creşterea numărului de locuri de muncă bine plătite.

„Încercăm să oferim soluţii de regenerare urbană pentru o zonă lăsată în paragină, din imediata apropiere a centrului Iaşului. Proiectul Silk va oferi bazele expansiunii de noi afaceri chiar dacă nu va fi o nouă platformă industrială. De altfel, în prezent, spre deosebire de perioada comunistă, acestea se construiesc la periferia marilor oraşe, nu în interior. Firmele cu activitate profitabilă care mai sunt active în prezent pe această platformă, se vor muta în alte locaţii în Iaşi care sunt potrivite activităţii lor şi care nu afectează numărul de locuri de muncă existente şi nici dezvoltarea oraşului. Mai mult, Silk District deschide calea creării de locuri de muncă. Nu închidem fabrici, ci proiectăm pentru Iaşi un centru de dezvoltare sustenabilă, un hub modern cu spaţii premium office&rezidenţial pentru dezvoltarea afacerilor şi care va reţine tinerii să lucreze în zonă. Locurile de muncă vor fi în noile industrii (digital, tech, start-ups) şi vor oferi angajaţilor venituri medii spre mari. Mai mult, proiectul este gândit pentru a creşte calitatea vieţii, având în vedere atât nevoia companiilor de noi spaţii pentru birouri moderne şi eficiente, cât şi nevoia reală a angajaţilor de a locui şi de a-şi petrece timpul liber într-un cartier situat cât mai aproape de locul de muncă”, a precizat Maggie Kitshoff, Director Executiv Rezidenţial & Office Prime Kapital.

Dezvoltatorii proiectului subliniază că deschiderea oficială a complexului va angrena o dezvoltare benefică întregului oraş. Spaţiile de birouri premium vor permite firmelor existente să se extindă. În plus, firme noi vor intra pe piaţa din Iaşi. Astfel se crează noi locuri de muncă, bine plătite, iar atracţia şi retenţia forţei de muncă pe piaţa din Iaşi vor creşte. În timp, economia Iaşului va fi angrenată şi mai mult, iar oraşul va prospera, pe toate sectoarele de activitate. Această prosperitate se va traduce printr-o îmbunătăţire a standardului de viaţă al locuitorilor.

„Este concluzia la care am ajuns după o analiză profundă a oportunităţilor de dezvoltare ale Iaşului. Timp de aproape un an, am făcut cercetări care nu s-au rezumat doar la analiza cifrelor şi a datelor. Am avut multe întâlniri pe teren, atât cu antreprenori locali, cât şi cu companii multinaţionale prezente în Iaşi. Am discutat cu persoane care lucrează în diverse poziţii cheie pentru aceste firme şi companii şi am fost plăcut impresionaţi de calitatea oamenilor şi de talentul disponibil pe piaţa din Iaşi. În acelaşi timp, am aflat că unele companii au dorit să îşi extindă prezenţa la Iaşi, să vină cu o divizie de câteva sute de locuri de muncă, dar nu au putut deoarece nu au găsit spaţii. Iaşul, al doilea centru urban ca populaţie al României, cu firme şi companii multinaţionale care îşi doresc să se extindă pe piaţa locală, se află într-un moment critic: oraşul va continua să crească doar dacă se investeşte în construirea de clădiri eficiente şi moderne care permit expansiunea afacerilor. Proiectul Silk District oferă exact această posibilitate: spaţii moderne, cu dotări de prim rang pentru companiile care vor să investească şi să se dezvolte la Iaşi”, a adăugat Maggie Kitshoff.

Regenerările urbane descongestionează traficul în oraşe reducând presiunea pe centrele oraşelor

„În contextul în care oraşul este al doilea cel mai mare din ţară cu rata ridicată de creştere a populaţie şi oraşul are o suprafaţă limitată, singura soluţie reală pentru dezvoltare durabilă este acest tip de conversii de proprietăţi industriale situate în imediata proximitate a centrului oraşului sau în zone uşor accesibile ce beneficiază de infrastructură adecvată. Datele din studiile noastre ilustrează capacitatea proprietăţii Teba de a aduce o astfel de contribuţie majoră la dezvoltarea oraşului cu un impact minim pe infrastructura existentă şi, în orice caz, mult redus faţă de alte opţiuni disponibile pentru dezvoltarea oraşului”, a subliniat Mihail Vasilescu, partener Prime Kapital.

Investiţia Prime Kapital este prevăzută pentru zona fostei platforme Tomiris de pe Calea Chişinăului, cartierul Silk District fiind primul proiect mixed-use din România ca amploare: îşi propune amenajarea a 2.500 de locuinţe, a 100.000 mp de birouri Clasa A, a unui hotel cu 160 de camere şi săli de conferinţe, precum şi spaţii de retail şi servicii (11.700 mp), facilităţi de fitness (1.500 mp), o clinică medicală privată (1.500 mp), zone verzi cu circulaţii pietonale şi spaţii de recreere (49% din amplasament), spaţii pentru activităţi sportive pe acoperişuri (3.500 mp) şi construirea unei grădiniţe private (1.500 mp).

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii