Propunere ca să atragem turişti: în centrul oraşului nu vor mai intra maşini

luni, 12 martie 2018, 02:50
3 MIN
 Propunere ca să atragem turişti: în centrul oraşului nu vor mai intra maşini

Strategia de Dezvoltare Turistică a Iaşului propune reconstruirea unor edificii dispărute şi extinderea spaţiilor pietonale pe mai multe străzi din oraş

Un document cuprinzător – dar care are nevoie de părerile ieşenilor ca să fie pus în practică – a fost publicat pe pagina de internet a Primăriei. Este vorba de strategia de turism a Iaşului pentru următorii 12 ani, proiect menit să scoată oraşul (şi judeţul) dintr-un cvasi-anonimat şi să-l transforme într-o destinaţie turistică reală, punând în valoare atuurile locale şi remediind punctele slabe. Documentul a fost realizat de un grup de oameni care s-au dedicat în ultimii ani scoaterii la lumină a imaginii Iaşului – pe care locuitorii oraşului n-au avut destulă vreme, iar oaspeţii lui n-au găsit toate instrumentele necesare să o vadă. Cei de la Facultatea de Geografie a Universităţii „Al.I. Cuza“ au alcătuit, pe parcursul ultimelor trei luni ale anului trecut, un studiu de peste 90 de pagini care menţionează succint şi precis atuurile Iaşului, de la patrimoniu la evenimente, de la cifre statistice până la estimări şi proiecte strategice. Un brand, o imagine de marcă, infrastructură, servicii turistice şi revitalizarea unor spaţii urbane sunt doar câteva idei, pe care ieşenii sunt invitaţi să le completeze, să le îmbunătăţească sau la care să adauge altele.

Cititi si: Turiştii străini au lăsat în Iaşi 120 de milioane de lei. Cum au fost cheltuiți banii?

Astfel, Aeroportul, existenţa a numeroase muzee, atracţii culturale şi edificii monumentale reprezintă câteva dintre atuuri. Dimpotrivă, tocmai lipsa unei structuri cu rol de management şi marketing a destinaţiei turistice Iaşi este unul dintre punctele slabe. Autorii strategiei pun în balanţă şi lipsa coeziunii între autorităţile locale şi cele judeţene, însă oferă mai multe sugestii pentru valorificarea patrimoniului şi serviciilor, cu scopul creşterii numărului de turişti.

Cititi si: Iaşul este pe locul 13 în ţară la numărul de turişti străini

Una dintre acestea este extinderea spaţiului pietonal prin închiderea circulaţiei pe anumite străzi din centrul oraşului, în weekend. Astfel, întreg bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt ar urma să fie rezervat exclusiv pietonilor, împreună cu strada 14 Decembrie. Iniţial, proiectul va fi pus în practică seara (după ora 18) şi în weekend, apoi într-un termen de cinci ani, maşinile să fie excluse complet şi întreaga axă de la Palatul Culturii până la Fundaţie să fie rezervată pietonilor. Strada Cuza Vodă va rămâne deschisă doar tramvaielor, în timp ce strada Costache Negri ar urma să devină, de asemenea, pietonală. Chiar dacă mai greu de crezut acum, în acest proiect este inclusă şi strada Palat. Practic, peste cinci ani vor fi circa 3,5 km de străzi pietonale în total, ceea ce va determina o creştere cu 30 la sută a traficului pietonal şi o creştere cu 20 la sută a activităţii comerciale din zonă. În acelaşi timp, trebuie create 2.000 de locuri de parcare.

Cititi si: Peste 90.000 de turiști au venit la Iași în primele patru luni din 2017

Alte obiective propuse în Strategia de turism sunt reconstruirea unor edificii – precum turnul clopotniţă de la Trei Ierarhi, Hala de Fier – reamenajarea altora (fostul Hotel Binder, de la Fundaţie, de exemplu), dar şi refacerea faţadelor numeroaselor clădiri vechi. Strategia de Dezvoltare Turistică a Municipiului Iaşi şi a Zonei Metropolitane Iaşi, primul proiect de acest fel, se află încă de vineri în consultare publică, pe pagina de internet a Primăriei (www.primaria-iasi.ro), la secţiunea Proiecte HCL. Până la sfârşitul acestei săptămâni, orice persoană interesată de viitorul turismului în Iaşi poate să trimită observaţii, propuneri şi sugestii la adresa de e-mail: informatii@primaria-iasi.ro. După completarea cu ideile venite de la cetăţeni, proiectul va intra în dezbaterea Consiliului Local. 

 

Comentarii