Propuneri ca medicii să poată acorda mai multe consultaţii la distanţă

marți, 09 martie 2021, 02:50
2 MIN
 Propuneri ca medicii să poată acorda mai multe consultaţii la distanţă

Un proiect aflat în dezbatere publică propune ca medicii de familie şi cei din ambulatoriul de specialitate să acorde mai multe servicii medicale, pentru a reduce internările nejustificate şi pentru a reduce presiunea pusă pe spitale.

Astfel, una dintre propunerile privind pachetele de servicii şi Contractul-cadru pentru anii 2021-2022 este ca medicii de familie şi cei din ambulatorii să poată acorda consultaţii la distanţă pentru pacienţii cu afecţiuni cronice.

Tot printre aceste propuneri se numără şi acordarea de la distanţă a terapiilor psihiatrice şi a serviciilor conexe actului medical de către psiholog şi logoped în ambulatoriul de specialitate.

O altă noutate este posibilitatea menţinerii relaţiilor contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate chiar dacă numărul de persoane asigurate înscrise pe listele proprii ale medicului de familie se menţin timp de şase luni consecutive la un nivel cu 20% mai mic din numărul minim stabilit.

De asemenea, un medic nou venit într-o localitate rurală, cunoscută cu deficit de medici, să poată să îşi păstreze contractul cu CNAS chiar dacă după şase luni nu reuşeşte să înscrie numărul minim de persoane asigurate.

O altă propunere este ca pacienţii să îşi poată ridica medicamentele prescrise de la orice farmacie, indiferent dacă farmacia este sau nu în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu a medicului care a emis reţeta.

Medicii din spital vor putea prescrie pentru pacienţii cu boli cronice în momentul externării medicamente pentru o perioadă de până la 90 de zile, aşa cum era reglementat anterior pentru medicii de familie şi cei din specialităţile clinice aflaţi în relaţie cu CNAS.

Comentarii