Putin vrea să naţionalizeze companiile străine ca să le ofere apoi oligarhilor săi

vineri, 11 martie 2022, 12:12
2 MIN
 Putin vrea să naţionalizeze companiile străine ca să le ofere apoi oligarhilor săi

Kremlinul şi Duma de Stat au adoptat un nou „pachet de măsuri de sprijinire a economiei”. Companiile străine sunt ameninţate că vor fi distruse şi vândute oligarhilor, cei care au fost sancţionaţi de Occident şi se întorc împotriva lui Putin. Proiectul de lege permite naţionalizarea bunurilor firmelor din „ţări neprietenoase” care au părăsit ţara, şi-au închis fabricile sau şi-au încetat temporar activitatea fără „să fie constrânse”.

Acest lucru se poate aplica oricărei companii, de la VW la Mercedes şi la mai micii producători care au încetat să lucreze în Rusia.

Oficial, se spune că va exista posibilitatea de a înfiinţa o „administraţie externă” de către o instanţă „care este deţinută în proporţie de peste 25 la sută de străini din state neprietenoase”, dacă aceştia şi-au încetat activitatea. Măsura ar preveni falimentul şi ar salva locuri de muncă.

Pe lângă Germania, ţările „neprietenoase” sau ostile includ toate celelalte ţări UE, SUA, Canada, Albania, Andorra, Australia, Marea Britanie, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Islanda, Liechtenstein, Micronezia, Monaco, Noua Zeelanda, Norvegia, Coreea de Sud, San Marino, Macedonia de Nord, Singapore, Taiwan (de fapt nu sunt recunoscute de Rusia), Ucraina, Muntenegru, Elveţia şi Japonia.

Potrivit agenţiei de stat Tass, proprietarul străin are la dispoziţie cinci zile pentru a evita administrarea străină dacă îşi reia operaţiunile sau îşi vinde acţiunile, cu condiţia să-şi păstreze compania şi angajaţii. Dacă acest lucru nu se întâmplă, instanţa dispune administrarea provizorie pentru trei luni.

După aceea, acţiunile noii organizaţii vor fi scoase la licitaţie şi vechea organizaţie va fi dizolvată. Cumpărătorul noii organizaţii este de acord să păstreze cel puţin două treimi din forţa de muncă şi să continue operaţiunile vechii organizaţii timp de cel puţin un an.

Acest pasaj este văzut ca o poartă de intrare pentru oligarhii apropiaţi de Kremlin, care au fost puternic afectaţi de sancţiunile occidentale, şi pe care Putin îi vrea înapoi în „sistem”.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

Comentarii