Răspunsul oficial cu privire la angajarea Luminiței Afloarei la Palatul Culturii

miercuri, 20 ianuarie 2021, 13:45
3 MIN
 Răspunsul oficial cu privire la angajarea Luminiței Afloarei la Palatul Culturii

Două detaşări controversate s-au făcut la Palatul Culturii: soţia unui vicepreşedinte al CJ, dar şi liderul Organizaţiei Tineretului Liberal a municipiul Iaşi, fac parte acum din personalul remunerat al Compexului Naţional Muzeal „Moldova”. Luminiţa Afloarei şi Carmil Chelaru au fost băgaţi pe uşa din dos a complexului, deşi amândoi au calităţi care i-ar putea califica la un eventual concurs pentru posturile de muzeograf pe care le ocupă acum.

Răspunsul oficial cu privire la angajarea Luminiței Afloarei la Palatul Culturii:

"Modalitatea de angajare a persoanei menționate este detașare conform prevederilor art. 45-47 ale Legii 53/2003, cu modificările ulterioare. Persoana detașată provine conform legii dintr-o instituție de stat, respectiv Parlamentul României – Camera Deputațiior, de pe un post contractual, iar detașarea s-a făcut pentru o perioadă determinată de 6 luni.

Doar în cazul transferului, ceea ce nu face obiectul discuției de față, trebuie respectat Art. 32. – Legea 153/2017, respectiv “Ocuparea unui post vacant in sistemul bugetar se poate face și prin transfer, dacă se realizeazä de pe un post din sistemul bugetar, similar sau echivalent”.

Din cauza stării de alertă posturile au fost blocate, singura modalitate de ocupare fiind prin transfer sau detașare pe perioadă determinată. CMNM se confruntă cu o lipsă acută de personal prin urmare detașarea și/sau transferul unor persoane care corespund posturilor este absolut necesară pentru a suplinÌ nevoile instituție. În prezent, de exemplu, la Muzeul de Artă, sunt trei muzeografi (din 4) in carantină, iar un muzeu de mărimea și importanța celui în discuție nu poate funcționa cu un singur muzeograf la parametri corespunzători.

De asemenea, avem stringentă nevoie de personal din următoarele categorii: casier, inginer grad IA ( inginer constructor), conservator grad IA (specializarea biolog) și pompier atestat, posturi pentru care suntem interesați să urmăm aceeaşi procedură, pentru a ne acoperi necesitățile de personal chiar și pentru o perioadă determinată ( transfer/detașare) pentru o funcționare normală a instituției. Posturile enumerate mai sus (inclusiv cel de muzeograf debutant despre care ați formulat solicitarea) se regăsesc în Statul de funcții și Organigrama instituției aprobate prin Ordin al Ministrului Culturii.

Subliniem că toate angajările pe care le-am făcut in ultimii ani de la redeschiderea Palatului Culturii, atunci când legea a permis, au avut ca beneficiari direcți cu precădere persoane tinere și foarte tinere respectându-se cu strictețe legislația în vigoare. În plus, Complexul Muzeal Național „Moldova“ încurajează activitățile cu tinerii, implicându-i pe aceştia în stagii de pregătire derulate la inițiativa instituțiilor de învățământ superior sau a altor instituții de profil (CMNM având și calitate de formator) activități de voluntariat sau în acțiuni specifice legate de proiecte europene.

Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate în furnizarea transparentă a oricăror date, conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public".

Aflați amănunte despre caz de AICI.

Comentarii