Războiul din Ucraina, ziua a cincea. Atac asupra Harkovului în timpul negocierilor

luni, 28 februarie 2022, 08:25
5 MIN
 Războiul din Ucraina, ziua a cincea. Atac asupra Harkovului în timpul negocierilor

La cinci zile de la începerea invaziei, Rusia a reluat bombardamentele asupra principalelor orașe ucrainene, Kiev și Harkov. A fost lovită și o localitate aflată în apropierea capitalei, unde o rachetă a distrus un bloc de locuințe. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că luni dimineața vor avea negocieri între o delegație a țării sale și o delegație rusă, în Belarus, în apropiere de graniță.

UPDATE

Președintele Volodimir Zelenski a semnat deja cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.La ceremonia de semnare au participat președintele Radei Supreme Ruslan Stefachuk și prim-ministrul Denys Shmyhal.

UPDATE – Atac la Harkov în timpul negocierilor

Al doilea cele mai mare oraș din Ucraina este din nou ținta atacului rusesc. Mai multe obuze au căzut, luni, în jurul prânzului, în zone rezidențiale.

„Harkovul tocmai ce a fost atacat intens cu artilerie, sunt zeci de morți și sute de răniți. Acest coșmar trebuie să-l vadă toată lumea”, a declarat adjunctul ministerul de Interne ucrainean.

Atacul asupra orașului are loc chiar în timpul discuțiilor dintre ruși și ucraineni.

UPDATE – Au început negocierile

Negocierile Ucraina – Rusia au început, conform presei locale.

Delegaţia rusă este condusă de consilierul prezidenţial Vladimir Medinski, iar cea ucraineană – de ministrul apărării, Oleksi Reznikov, care s-a prezentat în ţinută militară kaki.

Negociatorii au fost întâmpinaţi de ministrul de externe belarus, Vladimir Makei, care i-a asigurat că pot să se simtă "în deplină siguranţă", transmite agenţia oficială de presă Belta din Belarus.

UPDATE – Ce spune delegația ucraineană

Delegația ucraineană care a sosit la negocieri cu partea rusă spune că mandatul său este încetarea totală a focului și retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE – Delegația ucraineană a ajuns la negocieri

Delegația ucraineană a ajuns la negocierile cu partea rusă care ar urma să înceapă la unul dintre punctele de trecere a frontierei în Belarus, anunță președinția Ucrainei.

UPDATE – Armata rusă a anunțat luni un coridor „deschis și sigur” pentru civili

„Facem un apel către locuitorii din Kiev. Toți civilii din oraș pot părăsi liber capitala Ucrainei de-a lungul autostrăzii Kiev-Vasilkov (Vasylkiv). Această rută este deschisă și sigură”, a spus generalul-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerul rus al Apărării.

„Încă o dată, vreau să subliniez că forțele armate ale Federației Ruse lovesc doar ținte militare. Populația civilă nu este în pericol”, a mai declarat acesta.

UPDATE – Discuţiile dintre Rusia şi Ucraina încep spre amiază

Un consilier prezidenţial rus a declarat că discuţiile dintre Rusia şi Ucraina în apropiere de graniţa dintre Ucraina şi Belarus, vor începe luni, la prânz, ora Moscovei (11.00, ora României).

Cele două delegaţii se vor întâlni lângă râul Pripyat, la graniţa dintre Belarus şi Ucraina. Biroul Preşedintelui Ucrainei a informat că preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, i-a telefonat liderului ucrainean, Zelenski, duminică, şi i-a oferit garanţii de siguranţă.

UPDATE – Masa negocierilor este pregătită în Belarus

Ministerul de externe din Belarus a publicat la prima oră a dimineții o fotografie cu locul negocierilor dintre delegațiile dintre Ucraina și Rusia.

„În Belarus, totul este pregătit pentru a găzdui negocierile Rusia-Ucraina. Așteptăm sosirea delegațiilor”, a scris Ministerul pe Twitter.

UPDATE – Explozii în Kiev şi Harkov

Mai multe explozii s-au auzit luni dimineaţă în capitala ucraineană Kiev şi în oraşul Harkov, a anunţat serviciul ucrainian de comunicaţii speciale.

Ucraina susține că trupele sale au reușit să respingă mai multe atacuri ale trupelor ruse care încercau să atace la periferia capitalei. „Am arătat că ne putem proteja orașul de oaspeții neinvitați”, a declarat comandantul forțelor armate, generalul colonel Alexander Syrsky.

Între timp, imagini video postate peste noapte au arătat un incendiu la un bloc din Cernihiv, care a izbucnit după ce a fost lovit de o rachetă rusă, potrivit rapoartelor.

UPDATE – Trupele ruse au cucerit un port din sudul țării

Cele mai recente relatări din teren sugerează că trupele ruse au cucerit Berdiansk, un port din sudul țării.

Armata ucraineană a făcut un bilanț al luptelor de duminică, o zi pe care o descrie drept „un moment dificil” pentru militari, în condițiile în care trupele ruse „continuă să bombardeze în aproape toate direcțiile”.

Pe de altă parte, Ministerul ucrainean de Interne a comunicat că 352 de civili ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei, inclusiv 14 copii. Alte 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost rănite.

TEXT INIȚIAL – Armata ucraineană rezistă

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksi Reznikov anunţă într-o postare pe Facebook că au trecut ”96 de ore de rezistenţă”, patru zile de curaj, dăruire şi credinţă”, referindu-se la data începerii invaziei ruseşti…

”Dragi ucraineni! 96 de ore de rezistenţă. 4 zile de formare, curaj, dăruire şi credinţă. (…) Durere pentru cei care şi-au dat viaţa pentru Ucraina. Furiw împotriva duşmanului care ne omoară femeile şi copiii distruge oraşe paşnice. Şi încrederea că va fi pedepsit! Sunt necesare pedepse”, a scris Reznikov.

El aminteşte de ajutorul oferit de statele europene şi de SUA,precum şi de cele care au oferit adăpost pentru zeci de mii de bebeluşi şi pentru mamele, lor, despre care afirmă că sunt ”cei pe care dorim să-i protejăm cel mai mult”.

”Toate acestea sunt meritul apărătorilor noştri, întregului popor ucrainean. Care a refuzat să cedeze în faţa tiranului nebun. Şi care este obligat să câştige. Ucraina va câştiga!! Glorie Ucrainei!”, îşi încheie el mesajul.

VEDEȚI ȘI: (LIVE-TEXT) Războiul din Ucraina, ziua a patra: Kievul este "încercuit" şi "toate căile de acces sunt blocate" – AICI

Comentarii