Rectorul Politehnicii este nemulţumit de numărul de locuri bugetate alocate de minister

marți, 24 septembrie 2019, 01:50
3 MIN
 Rectorul Politehnicii este nemulţumit de numărul de locuri bugetate alocate de minister

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) a avut la admiterea din acest an cu 50% mai mulţi candidaţi decât locuri bugetate la licenţă şi master şi cu 15% mai mulţi candidaţi pentru studiile doctorale. Astfel, Politehnica ieşeană a realizat un record pentru ultimul deceniu în ceea ce priveşte numărul de absolvenţi de liceu şi de studii universitare care au ales să studieze la TUIASI. 

Politehnica ieşeană a rămas cu aproximativ 200 de locuri neocupate la studiile de licenţă după admiterea din vară, acestea fiind ocupate integral la admiterea de toamnă care s-a încheiat săptămâna trecută. Mai exact, acestea au fost ocupate integral încă din primele trei zile ale perioadei de depunere a dosarelor, în total fiind depuse până pe data de 19 septembrie un număr de 426 de dosare pentru cele 200 de locuri libere de la studiile de licenţă.

„Am înregistrat o depăşire cu circa 50% a numărului de locuri alocate studiilor universitare de licenţă şi masterat. De asemenea, locurile la doctorat au fost ocupate în totalitate, existând şi aici o depăşire de circa 15%. Trebuie să subliniez faptul că locurile scoase la concurs în toamnă le-au inclus şi pe cele alocate suplimentar de Ministerului Educaţiei Naţionale. Din păcate, din discuţiile avute cu reprezentanţii MEN, am înţeles că nu mai există posibilitatea alocării unor noi locuri, astfel încât mulţi dintre candidaţi au optat pentru locurile cu taxă“, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice.

În total, peste 600 de studenţi au ales să urmeze cursurile Politehnicii ieşene chiar dacă au intrat pe locurile cu taxă de la studiile de licenţă, iar 200 de absolvenţi de facultate au ales să studieze cu taxă la studiile de masterat. În acest an, Ministerul Educaţiei a redus numărul de locuri bugetate pentru Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi comparativ cu 2018, chiar dacă numărul de candidaţi a crescut faţă de ceilalţi ani.

„Analizând evoluţia din ultimii ani a interesului candidaţilor pentru o universitate sau domeniu, am constatat că strategia adoptată de minister de a reduce sau a mări numărul de locuri alocate în funcţie de situaţia anului precedent nu este cea mai inspirată. În condiţiile în care se manifestă clar interesul mediului economic şi al candidaţilor pentru dezvoltarea studiilor universitare tehnice, reducerea numărului de locuri alocat universităţii noastre pentru admitere comparativ cu anul 2018 a condus la pierderea unui număr important de studenţi care ar fi putut urma cursurile la formele bugetate, atât la licenţă, cât şi la master. Cred că aplicarea acestor corecţii ale cifrelor considerate pentru admitere trebuie să ia în calcul o medie a interesului candidaţilor pentru o perioadă mai lungă de timp, cinci ani de exemplu, şi nu strict cifrele anuale, supuse unor variaţii impredictibile. În orice caz, conform acestui algoritm, ne aşteptăm ca în anul 2020 MEN să aloce din start Politehnicii ieşene un număr mai mare de locuri pentru admitere“, a explicat rectorul TUIASI.

Un număr mare de dosare au fost depuse anul acesta şi în cazul locurilor destinate românilor de pretutindeni, la studiile de licenţă crescând numărul de candidaţi cu 15%, iar la studiile de master cu 35%. În cazul admiterii pentru studenţii străini din statele UE şi non-UE, aceasta va fi definitivată după ce Ministerul Educaţiei Naţionale va transmite Politehnicii toate actele necesare. 

Comentarii