Reduceri de circa 12 000 euro

luni, 13 decembrie 2021, 02:43
4 MIN
 Reduceri de circa 12 000 euro

 

Șefii Politehnicii doresc să continue politica de economii

După cum v-am informat în repetate rânduri, Politehnica Iaşi a risipit mulţi bani în sezonul de toamnă. Echipa ieşeană a cheltuit circa 700 000 de euro în şase luni pentru a ierna cu un singur punct peste un loc care duce la barajul de retrogradare în Liga a III-a. Asta în condiţiile în care alte formaţii, clasate mai bine în clasament sau aflate chiar în lupta pentru promovare, au avut bugete de aproximativ jumătate de milion de euro.

Pierderile au fost generate de mai multe aspecte. În primul rând, la nivelul lotului de jucători s-au acordat salarii foarte mari, retribuţii nete de 3 000 – 3 500 de euro, ca la Poli, existând şi la nivelul Ligii I. În plus, aproape toţi fotbaliştii au primit şi bani de chirie. Apoi, la birouri sunt salarii astronomice pentru Liga a II-a, discrepanţa de la Departamentul Economic, semnalată şi în Consiliul Local Iaşi, care consumă de cinci ori mai mult faţă de cluburi din elită fiind sugestivă. Cheltuieli ineficiente au fost generate şi de schema încărcată de personal. Cel mai bun exemplu este staff-ul tehnic al echipei mari, cu cinci antrenori pentru un loc XII în Liga a II-a, şi Centrul de Copii şi Juniori, unde au fost aproape de două ori mai mulţi oameni decât în vremurile în care Poli juca în Liga I, iar rezultatele sunt catastrofale.

Nu în ultimul rând, s-a consumat mult şi pentru că paşii spre economie făcuţi în start, prin renunţarea la Nucu Antohi, Marian Moldovan, de la Centrul de Copii, Tiberiu Ştefănescu şi Virgil Grierosu, de la administraţie, şi reducerea salariului antrenorului de juniori Adrian Kerezsy, de la 4 700 la 3 300 lei net, au fost urmaţi de conservarea unor retribuţii de la Liga I, noi angajări şi, paradoxal, chiar de creşteri salariale!

Lui Leonid Antohi i se acordă, din vară, o rentă viageră, de circa 2 400 lei pe lună, la administraţie a fost angajat un om nou, Costel Ungureanu, iar fostul consilier local Mihai Gavril a devenit colaborator al Politehnicii, de unde câştigă însă o sumă simbolică, formată din trei cifre. În ce priveşte creşterile salariale, acestea au apărut în cazul lui Vasile Simionaş, care încasează 3 000 de lei net, cu 50% mai mult decât până în vară sau la nivelul managerului Centrului de Copii şi Juniori: Cezar Honceriu are 5 000 de lei net, cu 1 000 de lei peste fostul conducător, Nucu Antohi. Apoi, Adi Cotan, de la juniori B, care are licenţă B, a primit 2 500 de lei net, cu 25% mai mult faţă de anul trecut şi faţă de colegii lui cu aceeaşi calificare, iar antrenorii cu licenţă A de la Centru încasează 2 300 de lei net, cu 300 de lei mai mult decât sezonul trecut.

Dând senzaţia că încep să conştientizeze risipa, şefii Politehnicii au anunţat că vor strânge şurubul în această iarnă. Primii paşi au fost făcuţi la nivelul lotului de jucători, renunţarea la Popescu, Mihalache, Torres, Deretti şi Istrate generând reduceri de cheltuieli de peste 11 000 de euro. Iar dacă mai luăm în calcul ş că antrenorul Costel Enache a cerut să-i fie redus salariul, care-i va fi tăiat cu 500 de euro, Politehnica a scăpat de cheltuieli de aproximativ 12 000 de euro. Conform capilor clubului, paşii pe linia economiilor vor continua. În această săptămână se vor afla răspunsurile lui Stan, Stoenac şi Puşcaş la cerererile clubului de reducere a salariilor, cheltuielile vor scădea cu încă circa 4 500 de euro dacă vor mai pleca Târşa, Mărieş şi Zaharia, iar la club ar mai putea apărea şi alte disponibilizări. În plus, jucătorii care vor fi aduşi în această iarnă vor primi retribuţii corespunzătoare statutului actual al Politehnicii.

Cum va arăta bugetul clubului la startul anului viitor rămâne de văzut, planul clubului fiind cheltuirea unei sume minime pentru menţinerea în eşalonul doi şi păstrarea banilor pentru stagiunea 2021-2022, în care să fie atacată promovarea. Detaliile financiare din acest articol sunt obţinute pe surse, multe fiind confirmate de responsabilii Politehnicii.

 

 

 

Comentarii