Resuscitare de durată a Centrului Expoziţional Moldova care stă închis de peste un deceniu

sâmbătă, 30 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Resuscitare de durată a Centrului Expoziţional Moldova care stă închis de peste un deceniu

Proiectantul a solicitat – şi consilierii judeţeni au fost de acord – ca finalizarea documentaţiei pentru lucrările de intervenţii să fie amânată până la începutul anului 2024. Este a doua tentativă de „reînviere” a complexului care stă închis de peste zece ani.

 

La ultima şedinţă extraordinară, ţinută online în special din cauza apropierii prea mari de vacanţa de Revelion, aleşii judeţului au votat rapid opt proiecte de hotărâre. Printre ele, unul care mută în bugetul de anul viitor banii necesari realizării documentaţiei tehnice pentru refuncţionalizarea Centrului Expoziţional Moldova.

Cititi si: CJ verifică dacă Centrul Expoziţional Moldova se mai ţine „pe picioare”

Firma bucureşteană Bridge Blue Consultancy este cea care a câştigat în septembrie contractul pentru realizarea documentaţiei de aprobare a lucrărilor de intervenţii, a studiilor de specialitate şi de adaptarea la cerinţele tehnice actuale. Termenul de 90 de zile tocmai a fost prelungit cu o lună la cererea proiectanţilor pentru „încheierea procesului de emitere a tuturor avizelor necesare prin certificatul de urbanism şi la definitivarea soluţiiilor arhitecturale cu grad mare de complexitate”. Costul proiectului a rămas acelaşi, 203 mii de lei (cu TVA).

Ziarul de Iaşi a relatat că, la sfârşitul anului 2017, a mai fost făcut un proiect pentru refuncţionalizare, prin recompartimentarea celor trei corpuri de clădire ale complexului, care ulterior s-ar fi numit Centrul Regional de Transfer Tehnologic „Innotech Moldova“. În august 2018 a fost lansat un apel de proiecte în acest sens, iar cei de la Consiliul Judeţean vizau obţinerea unei finanţări europene de 3 milioane de euro pentru noul centru IT. Acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Un an mai târziu, Consiliul Judeţean a încercat, fără succes, să achiziţioneze servicii de proiectare, precum studiu geotehnic şi hidrogeologic cu determinarea cauzelor şi stabilirea soluţiilor pentru eliminarea infiltraţiilor de la subsol, expertize tehnice pentru structura de rezistenţă şi instalaţii (electrică, sanitare, termice, de climatizare, de securitate la incendiu).

Anul acesta, proiectul redeschiderii a fost reluat. De data asta, a fost inclusă şi eficientizarea energetică (implementarea unui sistem de management al clădirilor pentru reducerea consumului de energie integrarea de energii alternative pentru reducerea emisiilor şi a amprentei de carbon).

Cititi si: Expoziţia neputinţei şi incompetenţei costă la Iaşi exact nouă milioane de euro

Complexul situat la ieşirea din municipiul Iaşi spre Lunca Cetăţuii a fost inaugurat în 2010, dar este închis de mai bine de 10 ani. Centrul Expoziţional Moldova se află în proprietatea Consiliului Judeţean şi are o suprafaţă desfăşurată de exact 11.122,41 mp. Sunt trei corpuri de clădire: A, cu regim de înălţime două niveluri la demisol, parter şi etaj, B şi C, fiecare cu demisol, parter şi etaj.

Comentarii