De Sănătate

Punem punctul pe știi

Să ne bucurăm de masa de Crăciun! Ce și cât ar trebui să mâncăm?

miercuri, 23 decembrie 2020, 14:30
4 MIN
 Să ne bucurăm de masa de Crăciun! Ce și cât ar trebui să mâncăm?

Sărbătorile de iarnă înseamnă tradiție, poate mai mult decât oricând aplecarea către cele sfinte, dar și bucuria de a petrece timp alături de familie. De a ne strânge în jurul meselor festive și a ne bucura papilele gustative cu arome care mai de care mai sofisticate sau doar tradiționale. Așa că, cine se poate gândi la diete în ziua de Crăciun? Mâncăm pentru că sunt alimente foarte gustoase dar și pentru faptul că mesele îmbelșugate fac parte din tradiția noastră de români. Ce și cât ar trebui să mâncăm de Sărbători, pentru a ne putea bucura cu adevărat de ele, ne explică dr. Delia Reurean Pintilei, medic primar în Diabet, Nutriție și Boli metabolice.

Dr. Delia Reurean Pintilei: ”Crăciunul este despre familie și tradiție. La noi în familie, tradiția este ca pe 25 decembrie să stăm cu părinții și copiii, iar pe 26 decembrie să ne primim finii. Însă, cred că anul acesta va fi destul de trist, mai ales pentru cei în vârstă, pentru că vizitele vor trebui să fie făcute cu multă prudență. Am pacienți care doresc să se testeze fără a avea simptome, tocmai pentru a putea merge la părinți și la bunici să-i vadă de Sărbători. Este o dramă pentru cei în vârstă care își așteptau, de obicei, în această perioadă, copiii și nepoții la masa tradițională.

Și, tocmai pentru că vrem să păstrăm tradițiile și în același timp să aducem un plus de creativitate, ne-am gândit ca anul acesta să avem o abordare puțin mai diferită și să oferim pacienților meniuri de sărbători în care să îi lăsăm să se bucure de mesele în familie și de preparatele de sărbători, fără alte restricții suplimentare. Concret, ne propunem să ne întâlnim, respectând toate reglementările actuale, cu…niște farfurii. Da, ați înțeles bine. Să avem noi, cei din Clinica de Nutriție, o întâlnire cu câteva farfurii care să fie foarte asemănătoare cu cele pe care le așezăm de obicei la masa de Crăciun, nici prea mici, nici prea mari. Și acolo vom pune felii de chișcă, pastramă, caltaboș, tobă, adică surse de proteină. În plus, dacă sunt și maximum două felii de pâine la masa respectivă, alături de un sos de hrean și un pic de sfeclă, puțin muștar, farfuria este completă și echilibrată.

Este foarte important să fim atenți ca toate proteinele pe care le consumăm să fie asociate și cu felii de legume proaspete, cum ar fi : felii de ardei gras, gogoșari sau castraveți. Recomandăm ca aceste legume să fie așezate pe un sfert din farfurie, pentru a le oferi importanța cuvenită.

Ce alegem noi, românii, de obicei, la masa de Crăciun? Aperitive, sarmale, friptură, ceva dulce, alcool, cafea. Ei bine, important este să gustăm din toate, dar cu măsură, pentru că, uneori, la astfel de întâlniri de familie, suntem tentați să mâncăm un meniu ca de nuntă, în doar 2-3 ore.

Pe de altă parte, e important de menționat că cei care au anumite afecțiuni sau contraindicații specifice, vor fi nevoiți să se abțină sau să guste doar puțin.

Dacă până acum am abordat subiectul aperitivelor, în continuare vom discuta despre următoarele feluri de mâncare specifice Crăciunului. Putem adauga două- trei (poate patru) sarmale mai mici, o bucată de friptură cu salată de hrean sau cu puțină salată de cartofi.

În legătură cu sarmalele, acestea se mănâncă, de regulă, cu mămăligă și cu smântână. Eu vă recomand ca smântâna să fie degresată sau înlocuită cu un iaurt grecesc, iar mămăliga să fie în cantitate redusă și într-o consistență mai solidă. Sau deloc, pentru că sarmalele conțin deja orez, ca sursă de carbohidrați.

Aud des de la pacienți că mămăliga nu este atât de rea ca pâinea. Și poți consuma oricât. Păi, nici pâinea nu este rea. Pentru că pâinea este un produs din boabe de grâu măcinate, la fel cum măcinăm și boabele de porumb pentru mamaligă, nu este oare așa? Doar că produsul măcinat nu este fiert ci copt conținând apă, sare, drojdie, făină, iar pâinea integrală se digeră într-o perioadă mai lungă de timp decât mămăliga. Pâinea se mestecă, apoi urmează un pasaj mai lung de-a lungul tubului digestiv. Mămăliga pe de altă parte nu mai necesită o prelucrare atât de lungă în tubul digestiv, comparativ cu boabele de porumb fierte. Soluția ar fi, așadar, dacă sarmalele nu vor să fie singure în farfurie, asociați 1 felie de pâine integrală și aveți grijă sa nu puneți prea multă smântână grasă în farfurie.

De asemenea, le recomand celor care au ținut post, să aibă la îndemână un preparat care să susțină digestia, ce poate fi găsit la orice farmacie. În post se mănăncă proteine vegetale, iar de  Crăciun se reintroduc proteinele de origine animală și alimentele mai grase. În momentul în care introduci o cantitate mare de grăsimi, poți genera diferite reacții neplăcute, de la disconfort digestiv până la durere abdominală, asociată cu grețuri și vărsături.

De aceea, bucurie, colinde, miros de brad și moderație în alimentație.

Astfel, vă veți bucura cu adevărat de zilele acestea de sărbătoare, menținându-vă starea de bine. Așa că, alăturat, vă propunem un meniu tradițional, de care să vă bucurați în ziua de Crăciun”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii