Salvat de la o moarte sigură de cruciuliţa de la gât: aceasta a oprit cuţitul ce ar fi ajuns la inimă

marți, 25 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Salvat de la o moarte sigură de cruciuliţa de la gât: aceasta a oprit cuţitul ce ar fi ajuns la inimă

Un ieşean a fost salvat de la moarte de cruciuliţa şi moneda pe care le avea în portofel. Acestea au deviat lovitura de cuţit cu care un consătean i-a vizat inima. Agresorul, cunoscut în sat ca fiind un băiat bun, abia ce fusese condamnat cu suspendare pentru loviri sau alte violenţe. A mai fost condamnat o dată, pentru tentativă la omor. Cu executarea în regim de detenţie.

Între Petru B. şi fratele lui Andrei Doroftei, un consătean al său din Băiceni, relaţiile erau tensionate după un conflict petrecut în 2018. În decembrie 2021, Petru B. a plecat la urat împreună cu şase prieteni. Drumul celor şapte trecea şi prin faţa casei lui Doroftei. Date fiind relaţiile tensionate cu fratele lui Doroftei şi nevrând să ofere pretext pentru un conflict, Petru B. a trecut de cealaltă parte a străzii.

A fost însă văzut de Doroftei care l-a înjurat, reproşându-i că nu l-a salutat. Mai mlt, Doroftei a ieşit din curte, îndreptându-se spre duşmanul fratelui său. Un tânăr din grup a încercat să-l liniştească, amintindu-i că este seara Anului Nou. S-a ales însă cu o lovitură de cap în dreptul gurii din partea lui Doroftei.

Gestul agresiv al acestuia a declanşat scandalul, Doroftei fiind atacat şi bătut de cinci membri ai grupului. Au fost până la urmă opriţi de ceilalţi doi, care l-au ridicat pe Doroftei de jos şi l-au aşezat în dreptul porţii. De acolo, l-a preluat soţia sa, care l-a băgat în curte.

După nici două minute însă, Doroftei a ieşit din nou din curte, proferând ameninţări în urma grupului care se îndepărta. A primit un singur răspuns, din partea lui Petru B.: „Nu-ţi ajunge cât am dat în tine? Vrei să te batem iar?”.

Apoi, Petru B. s-a îndreptat spre curtea lui Doroftei, pentru a-şi recupera ochelarii, căzuţi în timpul altercaţiei. A fost momentul aşteptat de Doroftei care a scos un cuţit, lovindu-l de două ori, în zona pieptului.

Petru B. a reuşit să-l lovească şi el, cu acordeonul pe care-l avea în braţe. S-a întors, vrând să se îndepărteze, moment în care Doroftei l-a mai lovit o dată, în spate. Intervenţia celorlalţi l-a făcut pe agresor să se retragă în curte de unde, înarmat cu un topor, a continuat să-şi ameninţe adversarii.

Ulterior, Petru B. avea să constate că lama cuţitului lui Doroftei străpunsese portofelul pe care-l avea la piept, trecuse prin cartea de identitate, dar ricoşase dintr-o monedă şi un crucifix. Oricum, loviturile îi străpunseseră plămânul, având nevoie de aproape o lună de îngrijiri medicale.

Medicii au apreciat că rănile primite îi puseseră lui Petru B. viaţa în pericol, ceea ce a dus la trimiterea în judecată a lui Doroftei pentru tentativă la omor. În faţa instanţei, agresorul şi-a regretat fapta, dar a precizat că a acţionat astfel din cauza fricii, Petru B. vrând să intre în curte peste el.

Afirmaţiile sale au fost respinse însă de magistraţii Tribunalului, ca nesincere. Doroftei fusese cel care iniţiase conflictul, iar Petru B. se întorsese nu pentru a-l ataca, nefiind de altfel înarmat, ci pentru a-şi căuta ochelarii. Apărarea a depus la dosar caracterizări din care rezulta că Doroftei era cunoscut în sat ca o persoană săritoare şi care nu a cauzat probleme, având un comportament bun.

Aprecierile sătenilor erau însă contrazise de antecedentele tânărului. Cu două săptămâni înaintea cconflictului, de Sf. Nicolae, rămăsese definitivă o sentinţă prin care Doroftei fusese condamnat la 1 an şi 3 luni de închisoare, cu suspendare, pentru violare de domiciliu, loviri şi ameninţare.

Magistraţii Tribunalului l-au mai condamnat o dată, la 6 ani de detenţie. Pedeapsa a fost contopită cu cea anterioară rezultând o condamnare finală la 7 ani şi trei luni de închisoare. El a fost obligat şi la plata a 30.000 euro ca daune morale către victima sa. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel. 

Comentarii