Scandalos – Concursuri de şefi organizate pe lângă lege, la Primăria Iaşi, toate cu candidat unic. S-a sesizat Bucureştiul!

luni, 19 iunie 2023, 01:50
5 MIN
 Scandalos – Concursuri de şefi organizate pe lângă lege, la Primăria Iaşi, toate cu candidat unic. S-a sesizat Bucureştiul!

Mai multe concursuri organizate de Primărie în ultima perioadă nu s-au desfăşurat în deplină legalitate. Dintre cele cinci concursuri, care au intrat şi „sub lupa” Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), trei vizează funcţii de conducere. Unul dintre posturi este foarte important: director responsabil cu implementarea strategiei Iaşului în următorii ani. ANFP a primit o petiţie legată de aceste concursuri, iar agenţia a dat dreptate reclamantului. Săptămâna trecută, ieşeanul a sesizat şi Instituţia Prefectului, care va verifica legalitatea numirilor în funcţie. 

„Ziarul de Iaşi” a intrat în posesia petiţiei şi răspunsului ANFP şi vă prezintă modul în care municipalitatea ar fi încălcat normele legale. Contactaţi de ZDI, reprezentanţii Primăriei au susţinut că „în acest moment” nu există „abateri care să atragă anularea concursurilor”.

Care este motivul pentru care concursurile ar putea fi anulate

În sesizarea trimisă la ANFP, ieşeanul a arătat că tematica aferentă fiecărui concurs s-a stabilit în mod identic cu bibliografia, contrar condiţiilor legale care presupun ca tematica să fie făcută pe baza bibliografiei, astfel că cele două nu pot avea acelaşi conţinut. În analiza realizată, ANFP a dat dreptate ieşeanului: tematica a fost stabilită în mod identic cu bibliografia, iar agenţia a invocat Art. 22 alin. (1) teza a II-a din HG 611/2008 care prevede contrariul: „tematica concursului se stabileşte pe baza bibliografiei”.

Cititi si: Posturi grase, cu salarii uriaşe, scoase la concurs, la Primărie. Apar şi câteva semne de întrebare. Nu se dau nume

„Faţă de dispoziţiile legale sus-invocate, supunem atenţiei că tematica concursului se stabileşte pe baza bibliografiei, şi nu pot avea conţinut identic. Tematica reprezintă totalitatea temelor esenţiale şi relevante pentru funcţia publică pentru care se organizează concursul, sintetizate din bibliografie şi din cuprinsul documentelor sau/şi surselor de informare şi documentare, în condiţiile legii. Prin urmare, în cadrul concursurilor organizate de Primăria municipiului Iaşi, judeţul Iaşi, aveaţi obligaţia de a stabili tematica de concurs în concordanţă cu normele legale incidente”, a fost răspunsul ANFP, care a fost trimis Primăriei.

În schimb, reprezentanţii municipalităţii nu văd nicio problemă cu privire la situaţia analizată de ANFP. „Adresa care a sosit astăzi (miecuri, 14 iunie, n.r.) este un răspuns către un petent, Primăria fiind doar informată de răspunsul ANFP-ului către petent. ANFP nu dispune nicio măsură în sarcina Primăriei, însă îndrumă petentul către instanţa de contencios pentru situaţia în care petentul se consideră vătămat în drepturi. Prin urmare, în acest moment ANFP nu identifică abateri care să atragă anularea concursurilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

La o serie de lămuriri pe care le-am cerut suplimentar, acesta ne-a solicitat să formulăm o cerere în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public – solicitarea a fost trimisă şi, de îndată ce vom avea răspunsul, îl vom publica. „Supunem atenţiei că responsabilitatea privind organizarea concursurilor cu nerespectarea legislaţiei aplicabile domeniului funcţiei publice revine Primăriei municipiului Iaşi, judeţul Iaşi, în calitate de instituţie publică organizatoare, cu precizarea că în caz contrar orice persoană care se consideră vătămată ca urmare a modului în care s-au desfăşurat/se desfăşoară concursurile în discuţie, are posibilitatea de a se adresa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile legii”, se precizează în adresa ANFP.

Patru concursuri au fost finalizate, unul e în desfăşurare

Printre cele cinci concursuri analizate de ANFP se numără şi cel privind desemnarea unui nou director la Direcţia implementare strategie integrată de dezvoltare urbană (DISIDU), un compartiment al Primăriei care derulează proiecte europene şi aplică strategia Iaşului în următorii ani. Ştefan Chirilă, un angajat mai vechi al municipalităţii şi care ocupa deja interimar această funcţie, a fost singurul candidat şi a obţinut titularizarea pe post.

Cititi si: Un nou director la Primărie: a concurat singur şi a câştigat

O altă funcţie de conducere scoasă la concurs a fost cea de şef Birou spaţii verzi şi salubritate, post care era ocupat, de asemenea interimar, de Delia Muntean. La fel ca în cazul DISIDU, la concurs a fost un singur candidat care a fost şi numit, între timp, în funcţie. Cel de-al treilea post de conducere presupune şefia Serviciului de Investiţii Proprii. În prezent, postul este ocupat temporar de către Cătălin Anton, iar la concurs participă, de asemenea, doar un singur candidat: proba scrisă va fi pe 5 iulie. Celelalte concursuri în cazul cărora ANFP a dat dreptate reclamantului au vizat angajări la Serviciul Asociaţii Proprietari şi Serviciul de Audit.

Ce urmează?

Ieşeanul care a sesizat neregulile la aceste concursuri s-a adresat Instituţiei Prefectului în contextul în care prefectul verifică legalitatea actelor administrative emise de primar. „Emiterea actelor administrative de numire în funcţie a persoanelor declarate admise în baza rezultatelor concursurilor în cauză nu respectă prevederile legii, şi anume, să fie emise în condiţiile legii, având la bază, în aceste cazuri, rezultatele unor concursuri lovite de nulitate absolută, în condiţiile legii”, se arată în sesizarea depusă de ieşean la Prefectură.

Cititi si: Le-au ascuns, dar le-am găsit. Iată salariile celor 13 directori din Primărie! Un nou episod din serialul ZdI “Cine conduce Iaşul?”

În argumentaţia sa, ieşeanul aminteşte de art. 71 din HG 611/2008, act normativ de aprobare a normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici. „Concursurile pentru ocuparea funcţiilor publice din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, organizate cu nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri, sunt nule de drept. Nulitatea se constată de instanţa de contencios administrativ”, se precizează la articolul invocat. În context, amintim că art. 22 alin. (1), care ar fi fost încălcat de Primărie, este parte a HG 611/2008.

Comentarii