Scenarii aproape SF

luni, 20 februarie 2023, 02:52
1 MIN
 Scenarii aproape SF

Isteria privind doborârea obiectelor neidentificate ce zboară în stratosferă nu e decât o diversiune, menită să abată atenţia publicului spre alte subiecte decât cele ce se petrec în realitate. Un joc de-a alba neagra având drept fundal o perdea alcătuită din baloane de săpun.

După pandemie, război şi cutremure, era normal să apară şi semnele unei întâlniri cu extratereştri. De fapt, semnele au apărut de mult. Chiar însuşi Papa Francisc ne-a spus, ieşind la rampă, că nu suntem singuri în univers, ci odată cu noi trăiesc, în diverse spaţii şi timpuri paralele, fiinţe inteligente şi nu neapărat asemănătoare nouă.

Acum ne vorbesc generalii CIA. Probabil ne pregătesc pentru un scenariu de care vom avea parte în curând. Va fi aceasta o întâlnire paşnică, de iniţiere în tainele cosmosului, de care va beneficia omenirea în goana ei după progres sau va fi una agresivă, care va împinge omenirea spre extincţie?

Conform datelor pe care ni le furnizează Pentagonul se pare că va fi vorba de o invazie. Căci altfel nu s-ar explica de ce obiectele de natură necunoscută ce zboară deasupra Americii şi Canadei, a Chinei, a Indiei, bineînţeles, şi a Ucrainei, sunt doborâte de rachetele lansate la ordinile prezidenţiale.

Să ne amintim, glosând pe această temă, că în urmă cu un an preşedintele Biden a fost surprins dând mâna cu fiinţe nevăzute aflate în spatele lui. Mulţi văzând aceste scene au pus gestul pe seama vârstei preşedintelui şi a afecţiunilor de care suferă. Dar poate că nu e vorba aici de nici un fel de afecţiuni. Poate că, într-adevăr, ţinând cont de rangul pe care îl deţine, extratereştri i s-au arătat la faţă lui Baiden, dialogând cu el şi dirijându-l spre luare anumitor decizii. În curând însă ni se vor arăta şi nouă. Vom da mâna cu ei, bucurându-ne de prezenţa lor în spaţiul cotidian, asta însă nu înainte de a trece printr-un şoc. Căci ceea ce vom vedea s-ar putea să ne înspăimânte. În curând, e posibil, ca fiecare dintre noi să aibă un extraterestru al lui şi numai al lui. Unii s-ar putea să aibă chiar doi. Asta se va întâmpla dacă întâlnirea va avea un caracter paşnic. Dacă însă va fi vorba de o invazie, atunci lucrurile se vor schimba în mod radical. Să ne pregătim şi pentru una, şi pentru alta. Paza bună te fereşte de primejdie rea.

Dacă e vorba de o agresiune, atunci va trebuie să ne aşteptăm ca războiul din Ucraina să se oprească şi forţele reunite ale NATO, Rusiei şi Chinei şi ale altor mari puteri să se strângă sub un singur steag, luptând pentru apărarea omenirii de invazia extraterestră.

E posibil ca în scurt timp să-i vedem şi pe invadatorii veniţi din spaţiul cosmic. Vor fi fiinţe vii, vor fi simple spectre? Oricum, imaginea lor ne va îngrozi.

Ţinând cont că în ultima vreme, o mare parte din liderii lumii, care, desigur, sunt foarte bine informaţi despre iminenta sosire a extratereştrilor, se arată a fi preocupaţi de hrana noastră cea de toate zilele, insistând să renunţăm la carne şi să mâncăm viermi şi insecte, venind astfel în întâmpinarea entităţilor ce urmează să sosească din spaţii paralele, am putea presupune, având în vedere tocmai aceste directive, că fiinţele care în curând vor fi prezente printre noi se hrănesc cu insecte.

O altă explicaţie a acestor indicaţii venite de la cel mai înalt nivel, eu, unul, nu întrezăresc. De când şi până când Consiliul Uniunii, dar şi alte organisme de rang înalt se ocupă de promovarea pe toate palierele a unui produs pe care piaţa nu-l cere, ci, dimpotrivă, îl respinge. Acţiunea e bizară, dacă nu cumva chiar inutilă: un produs îşi face singur loc pe piaţă, dacă viaţa îl cere. Dacă nu, nu. Cum poate salva sau înlocui făina de greieri carnea de vită odată ce o sută de grame din această substanţă costă 97 sau 98 de lei, iar kilogramul de carne 30 de lei? Să facem o simplă socoteală: să presupunem pe cântar carcasa unei vaci. Cât va cântări? În jur de 300 de kg. Înmulţim 300 cu 30 şi vom obţine cifra de 9 000. Asta înseamnă că 300 de kg de carne costă 9 000 de lei. Cam cât ar costa 300 de kg de făină de insecte? Un kilogram costă 980 de lei. Să înmulţim 980 de lei cu 300 de kg. Obţinem 294 000 de lei. O cifră exorbitantă.

Şi mai e un aspect: câte insecte trebui să sacrifici ca să obţii 300 kg de făină? Probabil că de ordinul zecilor sau chiar al sutelor de milioane.

Nu, ceva e în regulă cu acest produs. De ce îl promovează Consiliul UE? Ce interese sunt la mijloc? Ce enigme?

Ei, bine, în cazul unei invazii lucrurile s-ar explica foarte simplu. În mod sigur acest tip de hrană, care ne ustură la buzunare, e pregătită pentru alte entităţi. Probabil că marii lideri care ne conduc au date destul de clare despre venirea lor şi vor să-i întimpine aşa cum se cuvine. Nu cu pâine şi sare, cum e tradiţia la noi, ci cu punguţe pline de insecte, un adevărat deliciu pentru aceste entităţi.

Mulţi se întreabă cum arată un extraterestru. Nu putem să dezvoltăm textul împingându-i din spaţiul absurdului în spaţiul realităţii noastre cotidiene fără să ne întrebăm ce forme au şi cum arată aceste entităţi. Pot arăta oricum. Pot semăna cu acei omuleţi verzi cu ochi oblici pe care-i vedem în desenele animate sau pot avea înfăţişarea monştrilor ce apar în filmele americane.

Poate că extratereştri sunt nişte greieri sau lăcuste ajunse la un grad înalt de inteligenţă şi civilizaţie. De ce nu? În universul nostru totul e posibil. Dar dacă sunt greieri de ce se hrănesc cu greieri şi alte insecte? Au, cumva, instincte canibale? Cu toţii avem astfel de instincte. Dacă nu le-am avea nu am duce atâtea războaie fratricide.

Dar să nu divagăm prea mult pe această temă. Să ne mulţumim să spunem deocamdată că dacă mâncă insecte, s-ar putea să aibă multe trăsături preluate de la aceste artropode. De la lăcuste, de la greieri sau de la omizi. Oricum, hrana lor pare să fie mult mai sănătoasă decât a noastră.

Se spune că în natură există circa un milion de specii de insecte, care vieţuiesc atât în mediile terestre, cât şi în cele acvatice. Dar în alte spaţii ele există într-un număr ce întrece mult ordinul sutelor şi miilor de miliarde. Din ce categorie fac parte extratereştri încă nu ştim. Aduc cât de cât cu greierii şi lăcustele noastre sau au alte trăsături, uşor umanoide? I-am putea întreba pe liderii noştri, s-ar putea ca o parte din ei să fi luat contact cu astfel de făpturi, care fie au fost capturate de NASA, fie şi-au făcut singure apariţia în faţa unor preşedinţi de state sau a unor comandanţi de servicii secrete.

E posibil, de asemenea, ca invazia să nu fie chiar reală, ci una virtuală. În sensul că vom lupta, de fapt, nu cu entităţi reale, ci cu nişte holograme. Însă scenariul şi regia vor fi realizate impecabil, în stilul filmelor SF de peste ocean. Cu momente de tensiune şi momente de suspans. Vom trăi însă atât de intens invazia, încât nu ne vom da seama că urmărim un film 5D.

Vom trăi închişi în case, dar vom fi conexaţi şi la evenimentele din exterior. Teroarea prin care am trecut în timpul pandemiei ni se va părea un fleac faţă de cea pe care o vom simţi atunci. Cutremure, cicloane, incendii, inundaţii se vor rostogoli în valuri peste noi. Vom simţi din plin apocalipsa pe propria noastră piele. Vom blestema că ne-am născut într-un astfel de timp şi că nu am murit mai înainte de a se abate urgia peste noi.

Vor apărea şi demonii, şi salvatorii lumii, îmbrăcaţi toţi în haine strălucitoare de lumină. În cele din urmă, ca în filmele SF, armatele reunite de pe Terra vor învinge cohortele invadatorilor veniţi din alte spaţii. Şi tot atunci, ne vom trezi plângând printre ruine. Pentru că realitatea se va suprapune peste film şi filmul peste realitate.

Plângând îl vom ovaţiona pe Salvator, ne vom prosterna la picioarele lui.

Dar vorba Ecleziastului: „Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, şi ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare… Şi m-am sârguit în inima mea să cercetez şi să iau aminte cu înţelepciune la tot ce se petrece sub cer. Acesta e un chin cumplit pe care Dumnezeu i-a dat fiilor oamenilor, ca să se chinuiască între ei. M-am uitat cu luare aminte la toate lucrările care se fac sub soare şi iată: totul este deşertăciune şi vânare de vânt. Ceea ce este strâmb nu se poate îndrepta şi ceea ce lipseşte nu se poate număra.”

Noi trăim însă într-un timp ce a ieşit din matca profeţiilor Ecleziastului. Fiindcă la noi golul a devenit plin şi plinul un gol înspăimântător. Şi fiindcă ne-am pierdut timpul cu invazia, cred că invazia, prezentată chiar şi sub formă de film, ar fi un adevărat colac de salvare pentru mulţi dintre guvernanţi, care ar da vina pe extratereştri pentru răul înfăptuit. Astfel pandemia, războiul, cutremurele, criza energetică, criza alimentară şi alte orori ar fi prezentate drept consecinţe ale acţiunii lor de distrugere a umanităţii.

Dar cum s-a putea realiza o invazie trucată? E posibil să „trăim” înlăuntrul unui astfel de experiment? De ce nu?!

Trebuie să ne gândim că Orson Wels, celebrul regizor al filmului Cetăţeanul Kane, a devenit faimos peste noapte în urma realizării, în anul 1938, a unei emisiuni radio în care a citit cu o voce sumbră anumite scene din romanul lui H.G. Wells, Războiul lumilor, provocând o panică de nedescris în rândul publicului american. Toţi au avut impresia că participă la o invazie extraterestră. Nici un cutremur de grad înalt nu ar fi putut stârni o panică mai mare.

Dacă s-a putut simula atunci, în 1938, de ce nu s-ar putea simula acum, când avem atâtea mijloace sofisticare de manipulare a realităţii?

Deocamdată însă isteria privind doborârea obiectelor neidentificate ce zboară în stratosferă nu e decât o diversiune, menită să abată atenţia publicului spre alte subiecte decât cele ce se petrec în realitate. Un joc de-a alba neagra având drept fundal o perdea alcătuită din baloane de săpun.

 

Nichita Danilov este scriitor şi publicist

Comentarii