De Sănătate

Punem punctul pe știi

Se caută voluntari vorbitori de ucraineană pentru a oferi servicii medicale refugiaţilor

luni, 07 martie 2022, 02:56
1 MIN
 Se caută voluntari vorbitori de ucraineană pentru a oferi servicii medicale refugiaţilor

În contextul în care s-a definitivat legislaţia cu privire la acordarea de îngrijiri medicale la nivelul medicilor de familie către refugiaţii ucraineni, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi (UMF) îşi îndeamnă studenţii şi rezidenţii să facă un pas suplimentar de ajutor.

Aceştia au încurajat toate persoanele care au cunoştinţe de limbă ucraineană sau limba rusă să se înscrie ca voluntari pentru a ajuta medicii şi pacienţii să comunice, "ceea ce este esenţial pentru servicii medicale de calitate".

"Pentru desfăşurarea în condiţii optime a acestor consultaţii, va fi însă nevoie de persoane cu cunoştinţe de limba ucraineană sau limbă rusă. Aceste persoane îşi vor putea oferi sprijinul utilizând mijloace de comunicare la distanţă (telefon, WhatsApp, Zoom) nefiind necesară prezenţa lor în cabinetele doctorilor. Timpul alocat acestei activităţi va depinde de disponibilitatea voluntarilor", au transmis reprezentanţii UMF Iaşi.

Aceştia au lansat un formular disponibil pe site-ul universităţii pentru toţi cei care vor să se înscrie şi oferă informaţii suplimentare la numărul de telefon: 0232.21.99.98.

Proiectul, la fel ca alte iniţiative de ajutorare a refugiaţilor din Ucraina, este desfăşurat de către UMF în colaborare cu Colegiul Medicilor şi Societatea Medicilor de Familie din Iaşi.

Comentarii