Se înnoieşte sistemul de ghidare a aterizării pe Aeroportul Iaşi. Aparatura de jumătate de milion de euro, adusă din Italia

luni, 04 septembrie 2023, 01:50
1 MIN
 Se înnoieşte sistemul de ghidare a aterizării pe Aeroportul Iaşi. Aparatura de jumătate de milion de euro, adusă din Italia

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian, Romatsa, a bătut palma cu cei de la Thales Italia pentru livrarea, instalarea şi punerea în funcţiune a unui sistem de aterizare instrumentală, colocat cu un sistem de măsurare a distanţei (ILS/DME), Cat. II ICAO. 

Un sistem similar există şi acum la Aeroportul Iaşi, retrogradat de la Categoria III la II din cauza unor obstacole ivite pe Dealul Aroneanu, în satul omonim, respectiv în apropierea capătului de nord-vest al pistei. Amintim că aerogara a deschis în ultimii ani mai multe acţiuni în instanţă pentru anularea unor autorizaţii de construire eliberate de primăria locală pe versantul respectiv. În acest moment, pe direcţia avioanelor există şase „obstacole” – clădiri mai înalte decât e permis.

Contractul încheiat de Romatsa cu cei de la Thales include documentaţia tehnică, piese de schimb, aparate de măsură specializate şi servicii aferente (şcolarizare la fabrică şi la amplasament, recepţie la fabrică, asistenţă tehnică la instalare, punerea în funcţiune şi la verificarea din zbor) pentru ILS-ul destinat pistei Aeroportului Iaşi.

Contractul a fost adjudecat de firma Thales Italia S.p.A. pentru 535 de mii de euro. Italienii vor avea termen 12 luni să finalizeze lucrarea. De altfel, explicaţia celor de la Romatsa pentru atribuirea directă a contractului este că lucrările pot fi furnizate numai de un anumit operator economic, pe fondul absenţei concurenţei datorită cerinţelor tehnice.

Compania italiană oferă de peste 40 de ani servicii în diverse domenii de înaltă tehnologie, cum ar fi telecomunicaţii şi navigaţie, teledetecţie, sisteme cu echipaj şi infrastructuri spaţiale şi orbitale.

 

Comentarii