Se pregăteşte reluarea circulaţiei tramvaielor în Dancu

joi, 17 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Se pregăteşte reluarea circulaţiei tramvaielor în Dancu

Primăria pregătește reluarea circulației tramvaielor spre Dancu. În ultimele zile, mai multe vehicule ale CTP au putut fi observate testând noua linie, iar, mâine, va avea loc o probă funcțională la care va participa inclusiv primarul Mihai Chirica. Circulația va fi reluată în aceste zile, Primăria urmând să anunțe cu exactitate momentul. 

Pe traseul 3 vor circula și tramvaie noi întrucât prin intermediul proiectului european, care a finanțat lucrările de modernizare, au fost achiziționate 5 dintre cele 16 vehicule livrate de producătorul turc Bozankya.

Lucrările de reabilitare a liniei pentru tramvaie au început în vara anului 2020. Contractul a fost semnat cu firma Conest și a vizat modernizarea căii de rulare (2.460 ml), reabilitarea unui pod (Ciurchi II), amenajarea a 8 stații de transport, refacerea trotuarelor și reabilitarea spațiilor verzi. Acest contract a avut o valoare de 45 milioane lei, fără TVA, banii fiind asigurați de la bugetul european.

În paralel, Primăria a organizat alte două licitații, finanțate de la bugetul local, iar ambele au fost câștigate tot de Conest. În decembrie 2021, constructorul a semnat un contract de 9,8 milioane lei pentru reabilitarea străzii Aurel Vlaicu (inclusiv pe porțiunea fără cale de rulare). Astfel, strada a fost modernizată pe o lungime de aproape 3 km, de la intersecția cu str. Ion Creangă și Ignat până la limita administrativă a municipiului.

De asemenea, în martie 2022, Primăria a semnat cu Conest un al treilea contract în relație cu traseul Iași – Dancu: pentru 11,5 milioane lei, constructorul a reabilitat sectorul de cale de rulare de la limita administrativă a orașului și până la rondul Dancu.

Astfel, în total, investițiile pe partea de infrastructură pentru modernizarea traseului Iași – Dancu au ajuns la peste 66 milioane lei, fără TVA. Dar, la această sumă se adaugă și costul aferent lotului de tramvaie, astfel că fondurile totale trec pragul de 100 milioane lei. 

Comentarii