Şeful CJ are primul termen în dosarul Şcoala de Arte cu 10 zile înainte de alegerile locale

luni, 01 aprilie 2024, 02:50
2 MIN
 Şeful CJ are primul termen în dosarul Şcoala de Arte cu 10 zile înainte de alegerile locale

Preşedintele Consiliului Judeţean va da din nou ochii cu judecătorii în pragul alegerilor locale. Tribunalul a stabilit primul termen de judecată în procesul privind angajările din cadrul Şcolii de Arte. Acesta va avea loc pe 29 mai.

În al doilea proces deschis de DNA împotriva lui Alexe pentru fapte de corupţie, preşedintele CJ este judecat alături de directorul Şcolii de Arte, Vlad Babă şi de şeful Serviciului resurse umane şi salarizare din cadrul CJ, Radu Apetrei. Costel Alexe este acuzat de patru fapte de abuz în serviciu, iar Babă şi Apetrei, de complicitate la această faptă. Babă este acuzat şi de instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, instigare la uz de fals şi instigare la fals în încrisuri sub semnătură privată. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, Alexe a dispus angajarea lui Babă pe un post de consilier în cadrul cabinetului preşedintelui CJ, în aceeaşi zi Babă fiind detaşat ca director interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” deşi nu îndeplinea condiţiile legale pentru a ocupa acest post.

Ulterior, Alexe a dispus de două ori prelungirea detaşării. Pentru a obţine numirea definitivă a lui Babă pe postul de director al Şcolii de Arte, Costel Alexe ar fi iniţiat un proiect de hotărâre a CJ prin care condiţiile de participare şi componenţa comisiei de concurs erau modificate în favoarea fostului său consilier.

„În demersurile sale, inculpatul Alexe Costel ar fi beneficiat de ajutorul inculpatului Apetrei Radu-Gabriel care ar fi întocmit documentaţiile aferente emiterii dispoziţiilor de detaşare şi de prelungire a acesteia şi cele aferente iniţierii şi elaborării proiectului de hotărâre”, precizau procurorii în lui 2022. Prin numirea unui director care nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a funcţiei de manager al Şcolii de Arte, bugetul judeţului ar fi fost prejudiciat cu 143.587 lei.

După obţinerea postului de director, Babă ar fi intervenit pe lângă subalternii săi pentru angajarea ilegală a două persoane în cadrul Şcolii de Arte. Pe parcursul anchetei, procurorii DNA au încheiat acorduri de recunoaştere a faptelor cu patru suspecţi în cauză, respectiv cele două persoane angajate ilegal şi doi angajaţi ai Şcolii de Arte. În schimbul colaborării cu anchetatorii, cei patru au beneficiat de pedepse cu suspendarea executării. 

Comentarii