Sentinţă finală în cazul copilaşului de 3 ani mort cu cablul electric în mână, uitat din neglijenţă prin curte

luni, 20 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Sentinţă finală în cazul copilaşului de 3 ani mort cu cablul electric în mână, uitat din neglijenţă prin curte

După 8 ani de la comiterea unei neglijenţe soldate cu moartea unui copil de nici trei ani, părinţii acestuia au scăpat de grija consecinţelor. 

Curtea de Apel a confirmat sentinţa dată iniţial de Judecătorie, respectiv aplicarea unei condamnări cu suspendare. Accidentul a avut loc în 2013, în satul Slobozia, din Voineşti, dosarul ajungând însă în instanţă abia în 2019. Cei 8 membri ai familiei lui Ciprian Stan Nichiţel locuiau într-o casă cu două camere, din furci şi vălătuci, acoperită cu azbociment. Casa nu era racordată la reţeaua de electricitate, din cauza situaţiei materiale precare a familiei. În iulie 2013, Ciprian Stan Nichiţel s-a racordat temporar la instalaţia unui vecin, prin intermediul unui cablu suspendat pe mai mulţi pari, pentru a organiza un eveniment de familie. După aceasta, bărbatul a plecat la muncă în zona Vatra Dornei, urmând ca soţia să strângă cablul. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar după trei zile, o furtună a rupt cablul.

Femeia a intenţionat să meargă la vecini pentru a scoate cablul din priză, dar aceştia nu erau acasă, aşa că a renunţat. Şi-a văzut în continuare de treabă, cablul rămânând nesupravegheat în mijlocul curţii. În jurul prânzului, a auzit ţipetele copiilor care se jucau în curte. Ieşind să vadă ce s-a întâmplat, şi-a văzut cel mai mic copil, în vârstă de 2 ani şi 11 luni, căzut la pământ şi ţinând în mână cablul electric. A fugit imediat la vecini, care se întorseseră între timp, şi a scos cablul din priză. Un vecin a sunat la 112, apoi a luat copilul cu maşina pentru a-l transporta la spital. Pe drum, s-a intersectat cu ambulanţa, dar medicii nu au mai putut decât să constate decesul copilului. Când dosarul a ajuns în instanţă, cei doi părinţi erau plecaţi la muncă în Marea Britanie. Şi-au recunoscut vina prin declaraţii depuse la dosar de avocaţii din oficiu.

Judecaţi pentru ucidere din culpă, ei au beneficiat de clemenţa magistraţilor, care i-au condamnat la minimul de pedeapsă, respectiv 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. În apel, singura modificare a sentinţei a constat în majorarea termenului de încercare la patru ani. 

Comentarii