Argument admis de instanţă în cazul unui student ieşean:

Severitatea tatălui l-a făcut traficant de droguri. Iertat de 2 ani închisoare

sâmbătă, 13 noiembrie 2021, 02:50
3 MIN
 Severitatea tatălui l-a făcut traficant de droguri. Iertat de 2 ani închisoare

O sentinţă interesantă pronunţată de o instanţă ieşeană, în cazul unui proaspăt student. Acesta a scăpat de acasă, dintr-un oraş din afara judeţului, şi s-a apucat de consum de cannabis în Iaşi, la facultate, dar şi de vânzări, pentru că nu avea bani destui. Judecătorii au reţinut faptul că acesta avea un tată extrem de sever, şi şi-au însuşit argumentul că acest lucru, şi faptul că tânărul voia să fie în rând cu colegii dar nu avea suficienţi bani, l-au determinat să se apuce şi de consum, dar şi de trafic. Pedeapsa primită a fost mult sub minimul pentru astfel de fapte.

 

Severitatea tatălui l-a împins pe un tânăr către traficul de droguri. Andrei Munteanu a fost condamnat la o pedeapsă de doar 2 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, în condiţiile în care pedeapsa maximă pentru traficul de droguri de risc şi mare risc ajunge la 12 ani. Dosarul a fost trimis în instanţă de DIICOT Iaşi în aprilie, Munteanu fiind acuzat de trafic de droguri în formă continuată. Cele trei acte materiale reţinute de procurori în rechizitoriu erau achiziţii făcute anul trecut de la Munteanu de trei investigatori sub acoperire, „Ahmed”, „Kais” şi „Amira”. Aceştia cumpăraseră 13,71 grame de cannabis şi 1,36 grame de MDMA.

Procurorii au stabilit că tânărul, el însuşi consumator de droguri, se aprovizionase în perioada octombrie – decembrie 2020 cu cantităţi importante de cannabis, ketamină, alprozolam şi MDMA. La percheziţia domiciliară făcută în ianuarie, la Munteanu fuseseră găsite 101 grame de cannabis, 17,4 grame de ketamină, 15 comprimate de alprozolam şi 0,16 grame MDMA, alături de numeroase ustensile folosite pentru prepararea şi porţionarea drogurilor.

Deşi magistraţii Tribunalului au considerat că fapta de trafic de droguri a fost pe deplin dovedită, ei au luat în calcul în favoarea lui Munteanu mai multe circumstanţe menite a-i micşora pedeapsa. Tânărul se afla la prima abatere de la lege, provenind dintr-o familie organizată şi bucurându-se de sprijinul acesteia. În raportul de evaluare întocmit de Serviciul de probaţiune se aprecia că tânărul nu are o mentalitate infracţională, reintegrarea sa socială fiind perfect posibilă.

„Infracţiunea comisă se justifică şi prin prisma frustrărilor emoţionale acumulate în cadrul familiei, a nivelului redus de maturizare, dar şi a anturajului pe care a început să îl frecventeze după plecarea din locuinţa părinţilor săi şi începerea studiilor; traficul de droguri a avut ca punct de plecare consumul propriu, ocazional, de cannabis, iar, ulterior, şi la solicitarea prietenilor şi cunoscuţilor săi, dorinţa de a-şi asigura drogurile necesare consumului propriu, precum şi de a-i aproviziona pe cei pe care îi cunoştea şi îi solicitau ajutorul. La momentul desprinderii de familie, ca urmare a neputinţei de a-şi gestiona propriile frustrări cauzate de comportamentul rigid al tatălui, dorinţa inculpatului de a-şi manifesta independenţa şi capacitatea de a se întreţine, la un nivel superior celui asigurat de familie, suplimentar nevoii de a obţine resursele necesare consumului propriu de droguri au determinat implicarea inculpatului în activităţile de trafic de droguri”, au apreciat judecătorii.

Conform legii, circumstanţele atenuante reţinute în favoarea inculpatului pot conduce la o reducere cu o treime a limitelor pedepsei aplicate. Recunoaşterea în întregime a faptelor poate asigura încă o reducere, tot cu o treime. Cum în cazul lui Munteanu au fost reţinute de judecători ambele condiţii, pedeapsa stabilită a fost mult sub minimul legal de 5 ani. Tânărul a fost condamnat la doar 2 ani şi 10 luni de închisoare. Pedeapsa ar putea fi însă schimbată dacă apelul declarat de procurori va fi admis. Cazul a intrat pe rolul Curţii de Apel, care a stabilit ca termen de judecată data de 14 decembrie.

 

 

Comentarii