Sfaturi pentru părinţi. Cum îţi convingi copilul să meagă la şcoală

luni, 15 ianuarie 2018, 19:27
3 MIN
 Sfaturi pentru părinţi. Cum îţi convingi copilul să meagă la şcoală

Te lupți dimineata cu refuzul copilului de a merge la școală? Iată câteva sfaturi despre ce ar trebui să faci ca părinte și ce nu ar trebui să faci.

Neparticiparea la activitatile școlare pe perioade mai lungi poate avea efecte negative asupra dezvoltării psihologice, sociale și academice a copilului. Trude Havik la Norwegian de la Centre for Learning Environment and Behavioural Research in Education, Universitatea din Stavanger, studiază fenomenul refuzului școlar si ofera cateva sfaturi pentru parinti.

1. Discuta cu copilul

Încearca să afli de ce refuză să meargă la școală. S-a întâmplat ceva? Întreaba dacă copilul are prieteni în școală. Fa-ți timp și fii specific atunci când pui întrebări.

2. Contacteaza școala cât mai curând posibil

"Întreaba dacă au observat schimbări de comportament la copil, atât în ceea ce privește activitatile școlare, cât și interactiunile sociale", spune Havik. Părinții ar trebui să contacteze școala și ar trebui să afle împreună cu profesorul de ce copilul nu dorește să meargă la școală.

3. Fa o intelegere cu copilul

Plângerile privind durerea de stomac sau durerea de cap sunt adesea printre primele indicii ale refuzului școlar. În cazul unor asemenea plângeri, ar trebui să faci o înțelegere conform căreia copilul va merge la școală, dar se poate întoarce acasă dacă durerea se înrăutățește în timpul zilei. Profesorul trebuie de asemenea să fie informat despre acest aspect.  "Mersul la școală rar agravează starea copilului", spune Havik.

Cu cât un elev lipseste mai mult, cu atât mai greu ii va veni sa se reintoarca la scoala.

4. Pune o presiune ușoară

Rămâi ferm.

"Cu toate acestea, părinții nu ar trebui sa iși forțeze copiii, dacă școala nu e in regula. Acest lucru se poate aplica dacă un copil este supus agresiunii, se simte nefericit sau nu primește atentia de care are nevoie la scoala. Dacă profesorul nu răspunde ingrijorarilor tale, ar trebui să vorbesti cu directorul ", spune Havik.

5. Nu fa din statul acasă o opțiune atractivă

"Dacă li se permite copiilor să doarmă și să se joace împreună cu parintii, rămânerea acasă în timpul școlii ar putea fi prea plăcută", spune Havik.

Asigura-te ca statul acasa seamana cu o zi obișnuita de școală pentru a-l face mai puțin tentant.

6. Mergi cu copilul la medic

Un copil care se plânge de dureri de stomac sau dureri de cap trebuie să fie supus unui examen medical. Daca este sanatos, va merge la scoala.

7. Program normal

Dacă copilul rămâne acasă, este important să vă sculati la ora obișnuită și să vă pregătiți pentru o nouă zi în același mod ca atunci când se duce la școală. Indeamna copilul să-și facă temele și să încerce să urmeze curriculum-ul clasei.

8. Fii pozitiv în ceea ce privește școala

Când sunteți acasa, pune accentul pe aspectele pozitive și pe ce îi place copilului în legătură cu școala, profesorii și colegii de clasă.

Citeşte continuarea pe smartwoman.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii