Şi-ar fi luat permisul la şcoala de şoferi a unui albanez, dar judecătorii n-au crezut o iotă

sâmbătă, 03 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Şi-ar fi luat permisul la şcoala de şoferi a unui albanez, dar judecătorii n-au crezut o iotă

Tras pe dreapta la Borşa, un şofer le-a prezentat poliţiştilor un permis de conducere fals. A afirmat ulterior că habar n-avea că actul era contrafăcut, dar când i-au auzit povestea, judecătorii au refuzat să-l creadă.

VW-ul lui Emanuel Ciofu a fost oprit de poliţişti pe 7 noiembrie 2019. Şoferul a prezentat un permis italian valabil pentru categoriile B şi C. Poliţiştii au remarcat însă că actul nu prezenta elementele de siguranţă specifice permiselor eliberate de statul italian. Verificările ulterioare au confirmat faptul că Ciofu nu deţinea în fapt niciun fel de permis.

Audiat în cursul urmăririi penale, Ciofu a povestit că în 2012 lucrase în Pistoia, lângă Florenţa. Acolo ar fi fost îndrumat de colegii de muncă la o şcoală de şoferi deţinută de un albanez. Ar fi urmat cursurile în limba engleză, timp de 2-3 săptămâni, plătind între 600 şi 800 de euro. A susţinut examenul tot cu instructorul albanez.

La o săptămână după finalizarea cursurilor, a fost sunat de albanez, care i-a înmânat permisul. Ciofu nu şi-a putut aminti nici măcar numele şcolii pe care ar fi urmat-o.

„Apărarea inculpatului că nu ar fi cunoscut caracterul fals al permisului de conducere este una de simplă conjunctură, lipsită de credibilitate şi nu poate fi reţinută. Susţinerile inculpatului referitor la modalitatea obţinerii permisului de conducere folosit la săvârşirea faptelor sunt evident nereale, nefiind susţinute de materialul probator administrat în cauză, acesta neprezentând vreun document (chitanţe, diplome, adeverinţe etc) care să ateste că a urmat, a absolvit şi a plătit cursurile vreunei şcoli de şoferi din Italia”, au conchis ulterior judecătorii.

Magistraţii Judecătoriei l-au găsit vinovat pe Ciofu de conducere fără permis şi uz de fals, condamnându-l la 1 an şi 7 luni de închisoare, dar cu suspendare. În plus, i s-a interzis dreptul de a conduce timp de doi ani. Ieşeanul a făcut apel împotriva sentinţei, apreciind că aceasta este prea aspră.

El a arătat că a condus fără nicio problemă timp de 7 ani. Ori de câte ori fusese oprit, niciun poliţist nu sesizase falsul. Ciofu a mai precizat că imediat ce a aflat că permisul nu era veritabil, urmase cursurile unei şcoli de şoferi în ţară. Argumentele sale au fost respinse însă de Curtea de Apel, care a menţinut sentinţa iniţială.

Comentarii