Sigla clubului de tradiţie poate fi folosită de Politehnica! Asociaţia suporterilor reacţionează dur

marți, 05 decembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Sigla clubului de tradiţie poate fi folosită de Politehnica! Asociaţia suporterilor reacţionează dur

Săptămâna trecută, în plenul Consiliului Local Iaşi, şeful consilierilor PSD, Bogdan Crucianu, care este secretarul Comisiei pentru Sport şi Tineret din cadrul CL, a propus înfiinţarea unei comisii la nivelul Primăriei care să discute despre preluarea mărcii şi palmaresului clubului de tradiţie al Iaşului, Politehnica. 

Înfiinţată în 1945, gruparea s-a retras din competiţiile interne în 2010, în loc apărând Tricolorul Breaza, care a fost numit, după mutarea în Copou, tot Politehnica.

Tergiversarea recuperării tradiţiei clubului-fanion al oraşului a generat în ultimii 13 ani numeroase scandaluri. Ultimul de mare intensitate a apărut înaintea startului acestui sezon, când ultraşii tradiţionali au refuzat să mai încurajeze echipa actuală, după ce aceasta a renunţat la a mai purta sigla clubului vechi.

Iniţiativa lui Crucianu nu a fost îmbrăţişată de conducerea Primăriei, care a invocat două aspecte: preţul ridicat cerut de lichidator şi faptul că o asociaţie a suporterilor ieşeni, Socios, a deschis un proces pe marginea siglei vechi, care nu ar aparţine lui Poli 1945.

La Cluj, Ploieşti, Piteşti, Hunedoara sau Reşiţa se poate, la Iaşi – nu!

În ce priveşte preţul, Ziarul de Iaşi v-a informat că acesta a fost scăzut în multe alte oraşe, după negocieri. Cel mai bun exemplu a venit din Argeş, unde CL Piteşti a alocat, în 2017, 660 000 de lei pentru recuperarea mărcii şi palmaresului grupării la care Dobrin a scris istorie. Asta după ce, iniţial, lichidatorul FC Argeş ceruse 370 470 euro pentru acestea.

Preţul cerut acum de lichidatorul FC Politehnica este de 143 442 euro.

La Ploieşti, marca Petrolul a fost salvată cu aproximativ 30 000 de euro, la Constanţa s-au dat aproape 50 000 de euro pe Farul, la Hunedoara s-a achitat 43 000 de euro pe Corvinul, iar la Galaţi – 10 000 de euro pe Oţelul.

La ora actuală, mărci precum Universitatea Cluj-Napoca, Petrolul Ploieşti, Corvinul Hunedoara, CSM Reşiţa aparţin Primăriilor oraşelor amintite.

La Iaşi, Primăria a dat câte 2 milioane de euro în fiecare din ultimii ani actualei echipe de fotbal.

Nu e niciun proces legat de sigla veche!

Referitor la procesul invocat, liderul Socios, Cătălin Alexandru, a spus răspicat că nu a avut nicio acţiune în sensul amintit. „E o nouă mostră de lipsă de profesionalism şi de interes a conducătorilor Iaşului, cărora nu le pasă de simbolurile oraşului. Socios nu a deschis niciun proces, nu a pus niciodată beţe în roată recuperării tradiţiei Politehnica 1945. Ba, din contră, milităm puternic pentru întoarcerea acasă a mărcii şi palmaresului adevăratului club al Iaşului” a declarat suporterul Politehnicii.

Sigla veche poate fi folosită de Politehnica

De la pupitrul Palatului Roznovanu s-a mai spus şi că actuala Politehnica nu are dreptul de a schimba, în această stagiune, mult hulita siglă pe care a prezentat-o la începutul sezonului. O siglă concepută de un anonim, care este luat serios în vizor de suporteri.

Asta deşi Poli are dreptul de a o folosi pe cea de tradiţie, pe care, după scandalul din vară, a închiriat-o, contra a 2 000 de lei lunar.

Şi informaţia legată de imposibilitatea schimbării siglei nu stă în picioare, oficiali ai Federaţiei Române de Fotbal susţinând că nu există vreo prevedere regulamentară care să interzică trecerea de la o emblemă la alta, pe plan intern, pe parcursul unui sezon.

Rămâne gunoiul sub preş sau este îndepărtat?

Singurul lucru care ar trebui făcut ar fi găsirea unei convenţii amiabile cu Liga Profesionistă de Fotbal prin care elementele de identitate vizuală folosite până acum să fie schimbate fără a da peste cap televiziunile, partenerii etc.

Ori în pauza de iarnă, care bate la uşă, ar fi timp arhisuficient pentru ca falnicii căluţi ai Politehnicii să reapară pe pieptul jucătorilor ieşeni, iar săbiile războiului cu ultraşii să reintre în teacă, în speranţa că lupta pentru recuperarea în totalitate a Politehnica 1945 va fi continuată.

Rămâne acum de văzut ce poziţie va avea municipalitatea şi conducerea clubului. Se va ţine cont de tradiţie şi de preţuirea valorilor oraşului sau se va merge în continuare pe ideea că doar prezentul contează?

Cum în trecut gunoiul a rămas sub preş în multe alte situaţii grave (nimeni nu a plătit pentru pierderea meciului cu Farul Constanţa, din 2020, când a picat instalaţia de iluminat nocturn a arenei din Copou, gafele uriaşe care au făcut ca Iaşul să fie ironizat în toată lumea după ce Poli a scris pe tricourile fotbaliştilor „oale crude” în loc de „stop războiului” sau a postat, de Ziua Unirii Principatelor, steagul Andorrei în loc de cel al României, au rămas nesancţionate etc.) suporterii sunt sceptici că va avea cineva bărbăţia de a recunoaşte eroarea uriaşă din vară şi a o îndrepta. 

Comentarii