Sindicaliştii ieşeni din învăţământ nu renunţă la proteste. Azi ar trebui să înceapă înscrierile la bacalaureat

luni, 29 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Sindicaliştii ieşeni din învăţământ nu renunţă la proteste. Azi ar trebui să înceapă înscrierile la bacalaureat

Protestele din învăţământul preuniversitar continuă şi săptămâna viitoare la Iaşi, iar preşedintele USLIP, Laviniu Lăcustă, solicită ca medierea între autorităţi şi sindicate să fie făcută de preşedintele Klaus Iohannis, avertizând că în a două săptămâna de proteste oamenii vor fi şi mai hotărâţi, „pentru că până acum a fost o batjocură la adresa noastră”.

Problema cea mai mare de săptămâna viitoare este cea a susţinerii evaluărilor naţionale la clasa a VI-a, care au fost amânate deja o săptămână şi ar trebui să aibă loc pe 30 şi 31 mai. Mai mult, de luni, 29 mai, ar trebui să înceapă înscrierea candidaţilor pentru examenele de bacalaureat, iar aici situaţia este complet incertă: sindicaliştii spun că activitatea va fi perturbată, dar că nu în toate şcolile, în timp ce Inspectoratul Şcolar Judeţean a explicat că directorii de şcoală vor folosi, dacă pot, personalul care nu face grevă pentru aceste înscrieri.

Cititi si: Laviniu Lăcustă îl roagă pe Iohannis să medieze conflictul dintre profesori şi Guvern

Laviniu Lăcustă a explicat că nu exclude ca în unele unităţi de învăţământ să poată fi făcute înscrieri la bacalaureat, dar a spus că este imposibil de spus cu exactitate unde şi că va fi o perturbare a acestei etape. „Greva şi protestele vor continua şi săptămâna viitoare şi este mai mult decât sigur că înscrierea la bacalaureat este perturbată de greva salariaţilor din învăţământ. Subliniem faptul că întreaga răspundere este a Guvernului României, care cunoştea foarte bine calendarul şi ar fi putut, foarte uşor, să detensioneze lucrurile”, a declarat Laviniu Lăcustă.

Inclusiv reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ) au explicat că înscrierile pentru bacalaureat sunt programate să înceapă de luni, 29 mai, şi vor ţine până pe 7 iunie, dar că nu se ştie exact dacă vor putea fi făcute.

„E programată să înceapă această înscriere a candidaţilor la prima sesiune de examene. Directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară acestei activităţi vor începe aceste demersuri. Având în vedere că sunt şi angajaţi care nu sunt în grevă, probabil se va folosi resursa umană disponibilă”, a explicat Antonina Bliorţ, purtător de cuvânt al ISJ Iaşi.

Luni şi miercuri, proteste la Iaşi

Laviniu Lăcustă a anunţat că profesorii vor protesta în Iaşi luni şi miercuri, iar marţi, 30 mai, 250 de angajaţi în cinci autocare de la Iaşi se vor alătura miilor de cadre didactice din toată ţara care vor picheta sediul Guvernului. La Iaşi, protestele vor avea loc în faţa Instituţiei Prefecturii de la ora 11.00.

„Nu înţelegem de ce nu am fost chemaţi la noi negocieri, pentru că vom intra în a doua săptămână de grevă cu mai mulţi membri de sindicat şi mai hotărâţi decât la începutul acestei mişcări. Vom continua până vom fi luaţi în considerare şi respectaţi, pentru că ce s-a întâmplat până acum arată, din păcate, o profundă batjocură la adresa angajaţilor din sistem”, a declarat Laviniu Lăcustă.

Acesta a precizat că oferta conducerii ţării de vouchere, prime şi zile libere nu va face decât să acutizeze actualul conflicte dintre sindicate şi conducerea ţării. Până la clarificarea situaţiei înscrierilor la bacalaureat, preşedintele USLIP a făcut un apel public către preşedintele României, Klaus Iohannis, solicitându-i acestuia să intervină în conflict pentru a media discuţiile.

„Revolta noastră a depăşit stadiul unei interpretări doar economice. În acest moment ne referim în primul rând la demnitate. Jignirile repetate şi «ofertele» batjocoritoare făcute de către executiv (zile libere, vouchere sau prime), coroborate cu refuzul de a negocia salarii au condus la o stare de revoltă fără precedent”, a completat sindicalistul ieşean. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii