Soţia l-a iertat şi a cerut judecătorilor să-l lase pe soţ să se întoarcă acasă, dar aceştia nu au fost de acord. A fost foarte violent

vineri, 25 august 2023, 01:50
5 MIN
 Soţia l-a iertat şi a cerut judecătorilor să-l lase pe soţ să se întoarcă acasă, dar aceştia nu au fost de acord. A fost foarte violent

Un sexagenar va ajunge în spatele gratiilor, după ce a încercat să-și ucidă soția în urma unei cerți banale. I-a exasperat pe judecători schimbându-și declarațiile de la o zi la alta, în încercarea de a-i convinge pe magistrați că soția sărise la el cu cuțitul. Basmele înșirate de bărbat nu s-au potrivit însă cu nicio probă. În pofida violenței atacului, femeia s-a arătat totuși dispusă să-l ierte, nu însă și legea.

Dumitru și Aurica Leonte erau căsătoriți de 40 de ani, având trei copii, plecați în străinătate sau prin țară. Relațiile dintre cei doi soți nu fuseseră niciodată liniștite. Dormeau în camere separate, dormitoarele având fiecare zăvor la ușă. Faptul că bărbatul obișnuia să bea, des și în cantități mari, făcea ca tensiunea din familie să fie aproape constantă, cu excepția perioadelor în care soțul era internat la Institutul de Psihiatrie „Socola”. În dimineața zilei de 27 mai 2022, Dumitru Leonte a plecat de la domiciliu, întorcându-se în jurul orei 15.00, după ce băuse o jumătate de litru de vin.

Rămasă singură, și femeia băuse ceva. Cearta a izbucnit aproape imediat, pe fondul unor discuții legate de achiziționarea locurilor de veci, dar și al consumului de alcool. Femeia i-a reproșat soțului că a venit băut acasă, iar el a încercat să o lovească. Aurica Leonte s-a refugiat în camera sa și a încuiat ușa. După ce a bătut de câteva ori în ușă, bărbatul s-a așezat pe un scaun din hol și a așteptat-o să iasă. Atunci când femeia a deschis ușa, soțul s-a năpustit asupra ei, înarmat cu un cuțit luat din bucătărie.

Femeia a fugit pe balcon, urmărită de bărbat. Aici, Leonte și-a lovit soția de câteva ori cu cuțitul, tăind-o în zona gâtului, a pieptului, dar și a brațelor atunci când femeia a încercat să se apere. În cele din urmă, bărbatul a scăpat cuțitul pe jos, în balcon, și a reintrat în hol. Soția a profitat de moment pentru a suna la 112 și a cere ajutor.

Cursul ulterior al evenimentelor a rămas neclar. Nu s-au putut stabili exact circumstanțele, dar la un moment dat femeia a revenit pe hol, iar cuțitul a reajuns în mâinile bărbatului. Acesta a trântit-o pe jos și s-a urcat pe ea, încercând să o lovească din nou cu cuțitul în piept, în timp ce polițiștii chemați în ajutor intrau în bloc. Aceștia au vrut inițial să cheme un echipaj IJSU pentru a forța ușa metalică. Au renunțat însă, întrucât țipetele ce se auzeau în apartament indicau faptul că nu dispuneau de prea mult timp. Polițiștii au reușit să spargă ușa cu picioarele și să-l oprească pe Leonte din încercarea de a-și ucide soția.

Dumitru Leonte a fost cercetat și trimis ulterior în judecată pentru tentativă la omor împotriva unui membru al familiei. Bărbatul suferise și el unele răni la nivelul piciorului și brațului stâng și fusese mușcat de umăr. În timpul urmăririi penale, el a afirmat că femeia îl atacase cu cuțitul. În apărare, el încercase să o lovească cu piciorul în piept, ocazie cu care se rănise în lama armei. Ulterior, în instanță, a admis că rănile erau de la cioburile unui vas spart în timpul altercației. Inițial, Dumitru Leonte a spus că soția sa nu ajunsese pe balcon și acolo nu avusese loc nicio altercație, pentru ca ulterior, în fața judecătorilor, să afirme că s-a dus după femeie pe balcon și a tras-o înapoi în cameră, de frică să nu sară de la etaj.

Judecătorii au respins afirmațiile bărbatului că femeia ar fi fost cea care l-a atacat, reținând disproporția de forță fizică dintre cei doi, faptul că femeia fusese cea care sunase la poliție, iar bărbatul nu suferise nicio rană provocată de cuțit. „Or, dacă persoana vătămată ar fi fost cea înarmată cu un cuţit, în mod evident aceasta nu ar fi fost nevoită să îl muşte pe inculpat de umăr şi nu ar fi suferit numeroasele plăgi tăiate de pe gât, torace şi mâini”, au spus judecătorii.

În aprecierea sentinței, magistrații Tribunalului au pus în balanță pe de o parte vârsta de 66 de ani a agresorului, lipsa antecedentelor penale și afecțiunile medicale de care suferea și, pe de altă parte, „ferocitatea și agresivitatea deosebit de crescute față de propria soție”, ca și atitudinea nesinceră adoptată față de anchetatori și instanță. Față de un minim al pedepsei de 5 ani de detenție, judecătorii au optat pentru o condamnare la 6 ani de închisoare. Cum femeia a spus în instanță că îl iartă și că vrea ca bărbatul să se întoarcă acasă, judecătorii nu i-au interzis acestuia dreptul de a ține legătura cu victima sa și de a se apropia de aceasta, după liberare. În sarcina lui Dumitru Leonte a fost pusă și plata cheltuielilor de spitalizare a femeii, în sumă de 47.000 lei.

Sentința a fost contestată de inculpat, acesta afirmând din nou că fusese atacat și încercase doar să-și deposedeze soția de cuțit. Când ajunsese acasă, văzuse că soția sa avea chef de scandar. El voia doar să se odihnească, dar, din senin, o văzuse pe femeie cu un cuțit în mână. A susținut că femeia se rănise singură în timpul altercației, probabil pentru că se aplecase și ajunsese cu gâtul în zona cuțitului. „Instanța de apel arată că este absolut neverosimilă această variantă de producere a leziunilor prezentată de inculpat, în care persoana vătămată s-ar fi aplecat de mai multe ori și s-ar fi înțepat, în zona feței și a gâtului, în lama cuțitului”, au constatat judecătorii. Aceștia au respins și afirmațiile lui Leonte că încercase să deschidă ușa pentru polițiști. Aceasta avea însă două yale și nu apucase să deschidă decât una, înainte ca polițiștii să forțeze intrarea. Declarațiile confuze și contradictorii făcute de Leonte în fața magistraților Curții de Apel nu i-au putut face pe aceștia să-și schimbe părerea. Ei au respins apelul declarat de bărbat, menținând decizia Tribunalului.

Comentarii