Spargerea uluitoare de la ERA – Trei luni de orbecăială a Poliţiei: niciun suspect, nicio pistă. Doar câteva demiteri

marți, 07 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Spargerea uluitoare de la ERA – Trei luni de orbecăială a Poliţiei: niciun suspect, nicio pistă. Doar câteva demiteri

Astăzi se împlinesc fix trei luni de la spargerea spectaculoasă din complexul comercial ERA Park Iaşi, când au fost furaţi circa 30.000 de euro. În trei luni de zile, anchetatorii nu au reuşit să facă nicio reţinere, iar din sursele jurnaliştilor “Ziarul de Iaşi” nu ar exista nicio pistă pentru prinderea hoţilor. 

Aceştia ar fi ştiut unde sunt amplasate camerele de supraveghere. O noutate în acest caz există totuşi: noua firmă de pază a dat afară oamenii care trebuiau să preîntâmpine jaful, după ce Ziarul de Iaşi a scris că proprietarii Era au schimbat firma însă aceasta a preluat oamenii de la fosta.

Jaful a avut loc pe 7 august, adică duminică spre luni dimineaţa, oră la care paznicii din jurul marelul complex de la Era Park se pare că moţăiau şi aşteptau să se lumineze. În jurul orei 3, unul dintre paznici ar fi auzit un zgomot în interior, iar când a mers să verifice, a observat un bărbat cu cagulă care se urca pe o frânghie sau scară, pe acoperişul de deasupra. Bărbatul mascat se afla chiar într-o tonetă exchange, care, culmea, trebuia să fie blindată şi deasupra, pentru a se proteja de o eventuală spargere.

Paznicul a dat alarma rapid, însă hoţii au fost mai perspicace, fiind pregătiţi: au fugit pe acoperiş, au cobort în fugă o scară metalică, au trecut prin gardul care înconjoară parcul, şi au fugit pe şes, înspre Uricani, unde s-au urcat într-un autoturism care a demarat în trombă. Paznicii nu au văzut mare lucru, iar poliţiştii au găsit după câteva zile pe camerele video, un tip care încerca să se amestece printre vizitatori însă observa intens toneta unde avea să fie dată “lovitura”.

De atunci, timp de trei luni, anchetatorii s-au străduit să găsească indicii, însă nu au identificat făptuitorii. Jurnaliştii Ziarul de Iaşi au întrebat săptămânal despre mersul anchetei, iar de fiecare dată a fost acelaşi răspuns: nu sunt date noi, de comunicat, în anchetă.

Un jaf asemănător cu cel din 2015

“Modus operandi” din cazul acestui jaf este asemănător cu cel din anul 2015: hoţii au venit atunci pe câmpul din spatele complexului, s-au urcat pe acoperiş, au decopertat o coală din acoperişul de tablă cu un foarfec de tablă şi au coborât cu o frânghie. Însă, în acest an, în acest caz, hoţii au spart un plexiglas transparent şi, prin acesta, au coborât direct în spaţiul de schimb valutar, aflat pe culoarul complexului ERA, în dreptul caselor Carrefour. Plexiglasul respectiv este destul de subţire, şi are rolul de a ilumina natural interiorul complexului. De altfel, accesul pe acoperiş se face destul de lesne: jurnaliştii au fotografiat în urmă cu trei luni de zile câteva scări metalice care constituie accesul pe acoperiş.

În acest caz, rolul agenţilor de pază este esenţial şi consituie o „hibă” în planul de pază al complexului: hoţii trebuie doar să aştepte ca paznicii să “moţăie” puţin, sau chiar să nu mai iasă din cabina lor, pentru a-şi pune planul în aplicare. Ceea ce pare că hoţii au şi făcut, nu întâmplător acţionând la ora 1 noaptea noaptea.

“La data de 7 august, în jurul orei 4.30, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Iaşi au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns prin efracţie într-un spaţiu comercial, din municipiul Iaşi, de unde ar fi sustras bani. Cercetările continuă în vederea identificării autorilor şi tragerii acestora la răspundere penală, precum şi pentru recuperarea prejudiciului”, au precizat în luna august reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

Complexul Era Park din Valea Lupului este la a doua spargere de amploare, de la inaugurare. Prima oară când agenţii de pază ai complexului au fost prinşi pe picior greşit a fost în anul 2015. Magazinul Altex din Complexul ERA Shopping Park Iaşi a fost jefuit într-o noapte din luna decembrie. Atunci, hoţii au furat din magazinul de electrocasnice Altex laptopuri şi smartphone-uri în valoare de aproximativ 500.000 de lei, fiind sustrase din magazin în jur de 80 de laptopuri şi 60 de smartphone-uri, majoritatea telefoanelor fiind “ultimul răcnet”, de la Samsung. 

 

Comentarii