Statul, cel mai mare agresor al legii împotriva violenței în familie. Cazul revoltător al lui Vlăduț

miercuri, 29 decembrie 2021, 02:58
4 MIN
 Statul, cel mai mare agresor al legii împotriva violenței în familie. Cazul revoltător al lui Vlăduț

Protecţia asigurată de lege victimelor violenţei în familie este foarte fragilă. De şase ani, sistemul legal nu a putut găsi încă o soluţie pentru ca cererea unei mame de a fi apărată împotriva fiului agresiv să poată fi satisfăcută.

La sfârşitul lui 2015, Judecătoria a emis un ordin de protecţie împotriva lui Vlăduţ Elvis Ionescu. Acestuia i s-a interzis ca, timp de 6 luni, să se apropie la mai puţin de 50 de metri de mama sa, C.V. şi de bunica sa, V.V. În vârstă de 27 de ani şi recidivist, condamnat pentru furt şi tâlhărie, Vlăduţ Ionescu era de mult timp un fiu-problemă. Suferea de tulburări de comportament, fiind internat de mai multe ori la Institutul de Psihiatrie Socola. După externare, nu-şi respecta tratamentul şi consuma alcool, ceea ce agrava situaţia. Tânărul a respectat ordinul de protecţie doar timp de trei săptămâni, după care a mers la toneta de ziare unde lucra mama sa, pentru a-i cere bani. Refuzat fiind, a făcut scandal, şi-a jignit mama şi a lovit-o, până când să fie imobilizat de poliţiştii chemaţi de martori. După câteva zile, a venit la domiciliul comun al mamei şi bunicii sale, făcând scandal şi distrugând lucrurile din apartament. Situaţia s-a repetat în martie. Între timp, mama îşi găsise alt loc de muncă, la un cabinet medical, dar nici aici nu a avut linişte, fiul venind să ceară bani şi mâncare. Femeia ajunsese să doarmă la cabinet sau la prietene, pentru a nu fi bătută de fiu.

Încălcările repetate ale ordinului de protecţie l-au adus în cele din urmă pe Ionescu în faţa instanţei. În martie 2018, el a fost condamnat la 1 an şi 2 luni de închisoare, interzicându-i-se totodată să se mai apropie de mama şi bunica sa timp de doi ani. Degeaba. Tânărul a fost eliberat condiţionat pe 5 martie 2019. În aceeaşi zi, i-a furat mamei sale din casă un laptop şi un telefon mobil, pe care le-a amanetat. Pe 29 martie, a bătut-o şi a ameninţat-o că îi va incendia locuinţa. În aprilie şi mai, scandalurile s-au repetat. Pe 4 mai, la trei zile după ultimul scandal, a fost arestat. A fost trimis din nou în judecată pentru nerespectarea sancţiunilor penale, violenţă în familie în formă continuată şi ameninţare. „Se remarcă faptul că, deşi inculpatul a manifestat o poziţie procesuală corectă în faţa instanţei, recunoscând fapta comisă, nu manifestă niciun regret, nici măcar declarativ. Inculpatul pare a nu conştientiza gravitatea conduitei recurent manifestate faţă de mama sa, insistând să îşi impună prezenţa la domiciliul acesteia, ignorând în totalitate existenţa unei sentinţe penale prin care s-a dispus contrariul tocmai în vederea protejării victimei de atitudinea, cu un înalt potenţial de agresivitate, la care recurge inculpatul. În condiţiile în care pedeapsa anterioară nu a condus la reeducarea inculpatului, atitudinea sa denotând un profund dispreţ faţă de lege şi autoritatea de stat, instanţa opinează în sensul că se impune aplicarea unei pedepse cu închisoarea, orientată spre maxim”, au apreciat judecătorii, care i-au aplicat o nouă condamnare. De această dată, la 2 ani de închisoare, la care s-au adăugat 42 de zile rămase neexecutate în urma liberării condiţionate. Acum, i s-a interzis să se mai apropie de mama şi bunica sa timp de patru ani.

Vlăduţ Ionescu a fost eliberat la termen, pe 28 mai în acest an. I s-a atras atenţia asupra interdicţiei de a se mai apropia de mama sa, dar vorbele au rămas din nou în vânt. În seara de 5 iunie, a intrat iar în apartamentul mamei sale, sub pretextul că vrea să-şi ia nişte haine. Era beat şi a făcut scandal, alungându-şi mama din locuinţă. C.V. a chemat poliţia, reuşind să-şi scoată fiul din casă. Bărbatul a încercat să se întoarcă în aceeaşi seară, dar s-a retras la vederea poliţiştilor care încă nu plecaseră. Aceştia l-au urmărit şi l-au prins, găsind asupra sa un briceag. Singura soluţie găsită împotriva lui a fost reinternarea la Socola. În următoarele două săptămâni, a mai încălcat de patru ori ordinul de protecţie, mama chemând poliţia imediat ce-l vedea în apropiere. În cele din urmă, femeia a făcut o nouă plângere penală. Ionescu a fost audiat ca suspect pe 17 iunie, declarând că ştia că nu are voie să se apropie de locuinţa mamei sale şi că regretă faptele.

A fost pus sub control judiciar, dar după câteva zile a venit din nou la mama sa cu chef de scandal, bătând cu pumnii în uşă. A fost chemată iar poliţia şi a fost din nou internat. După o lună, era din nou trimis în judecată. În urmă cu două săptămâni, a fost condamnat din nou, la 2 ani şi 4 luni de închisoare, interzicându-i-se să se mai apropie de mama sa timp de 5 ani. În 2024, Ionescu va fi liber din nou. 

Comentarii