Student la Filosofie prins cu o cantitate uriaşă de droguri asupra lui. Era pentru consum propriu, dar tocmai se muta

luni, 11 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Student la Filosofie prins cu o cantitate uriaşă de droguri asupra lui. Era pentru consum propriu, dar tocmai se muta

Un student a fost prins întâmplător având asupra sa o cantitate impresionantă de droguri. A reuşit totuşi să-i convingă pe anchetatori că era prima oară când achiziţiona „en gros”, dar marfa era destinată exclusiv consumului propriu. Trimis în judecată, a scăpat cu o pedeapsă uşoară.

Ştefan Neculai începuse să consume droguri, cu precădere cannabis, de când era în clasa a X-a. Mai experimentase MDMA la petreceri, dar nu depăşise acest stadiu. Ulterior venise la Iaşi, urmând studiile Facultăţii de Filosofie. În 2022, îşi cumpărase, de la un furnizor cunoscut online, o cantitate de 60 de grame de cannabis, pe care începuse să-l fumeze treptat, de regulă singur.

După ce a consumat o parte, a porţionat restul în doze zilnice de aproximativ 0,5 grame. Spre sfârşitul lui octombrie, părinţii colegului său de apartament veniseră în vizită la acesta. Pentru a nu-i crea probleme, s-a decis să plece să doarmă câteva zile la un prieten. Şi-a luat cu el şi toată provizia „engros”de cannabis.

Drumul său, cu rucsacul în spate, s-a intersectat însă cu cel al unei patrule de poliţie. Oamenii legii au remarcat atitudinea uşor ezitantă a tânărului şi l-au interpelat. La controlul corporal, au fost descoperite 35 de folii de aluminiu, conţinând în total 32,67 grame de cannabis. O asemenea cantitate este găsită de regulă asupra traficanţilor de droguri. Povestea tânărului a fost însă confirmată de percheziţia informatică efectuată de anchetatori. Coroborate cu celelalte probe strânse la dosar, rezultatele au dus la trimiterea în judecată a lui Neculai pentru deţinere fără drept de droguri de risc, nu şi pentru trafic.

Fapta este pedepsită de lege cu închisoarea pe un termen cuprins între trei luni şi doi ani. Magistraţii ieşeni nu au aplicat niciodată până acum pentru această faptă condamnări cu executarea în regim de detenţie, cu excepţia situaţiilor în care nu era vorba de o infracţiune unică. În faţa judecătorilor, Neculai a afirmat că după momentul depistării nu a mai consumat deloc droguri şi că regretă cele întâmplate. De altfel, el a urmat în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog un program de asistenţă specific.

Vârsta de doar 22 de ani, lipsa antecedentelor penale şi circumstanţele personale i-au făcut pe magistraţii Tribunalului să-l condamne la 6 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Comentarii