Surprizele de la admiterea la UMF – Note mici la Asistenţă Medicală şi Medicină Dentară, record de note de 10 pe universitate

marți, 25 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Surprizele de la admiterea la UMF – Note mici la Asistenţă Medicală şi Medicină Dentară, record de note de 10 pe universitate

După concursul susţinut alaltăieri de către peste 2.000 de candidaţi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a publicat rezultatele provizorii pentru admiterea în anul universitar 2023 – 2024, iar lista nu este lipsită de unele surprize. 

În primul rând, reducerea la jumătate a concurenţei la Asistenţă Medicală Generală a coborât în jos şi mediile – la buget s-a intrat începând cu 8.56, în timp ce la taxă ultima medie a fost 5,14.

La Facultatea de Medicină, unde concurenţa a fost mai mare în anul acesta, s-a intrat cu 9,50 la buget şi 9,10 la taxă. Sunt medii mai mici decât în perioada în care examenul se dădea dintr-o singură disciplină, iar diferenţierea între primul şi ultimul loc de la buget era de doar câteva zeci de sutimi. Este şi primul an în care bibliografia a fost modificată, fiind alte culegeri din care s-a susţinut examinarea, însă acest lucru nu s-a observat în notele candidaţilor.

La Nutriţie şi Dietetică s-a intrat cu 9,40 la buget, iar la Medicină Dentară notele au fost mai mici, ultima medie de la buget fiind 8, în contextul în care concurenţa rivaliza aproape cu Medicina Generală. La Facultatea de Farmacie, ultima medie de la buget a fost de 5,92, dar acest lucru nu surprinde pe nimeni, fiindcă nu s-au ocupat pentru concurs nici măcar jumătate din locurile de la buget.

„Notele la concursul de admitere ne-au depăşit toate aşteptările, demonstrează o pregătire temeinică a candidaţilor, mai ales la specializarea Medicină, unde ultima notă de admitere la buget a fost 9,50. A fost primul an când candidaţii au avut ca resursă bibliografică, pentru proba de biologie, manualul BARRON’S – Anatomie şi fiziologie umană pentru admitere la facultăţile de medicină, o decizie luată de majoritatea universităţilor care alcătuiesc Alianţa Universitară G6-UMF. Am vrut să vedem, prin această hotărâre, o creştere a calităţii pregătirii viitorilor candidaţi, punând accent pe capacitatea de sinteză şi de integrare a informaţiilor. Uitându-mă la rezultatele de excepţie, cred că a fost alegerea potrivită”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

La concursul de admitere din acest an s-a înregistrat un record al notelor de 10: 34 – la Medicină, 9 – la Asistenţă medicală generală, 4 – la Nutriţie şi dietetică, o notă de 10 la Medicină Dentară, 2 – la Tehnică dentară, 4 – la Farmacie, 2 – la Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic, 6 – la Bioinginerie şi 4 la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare. Au fost 66 de astfel de note în total.

De acum s-a intrat în etapa confirmării locurilor: până pe 4 august, atât cei intraţi la buget, cât şi cei de la taxă trebuie să confirme faptul că doresc să continue studiile la UMF Iaşi. În cazul celor de la taxă, la momentul confirmării locului şi a depunerii unor acte în original, trebuie achitată şi o treime din taxa de studiu pentru primul an universitar.

„Achitarea a 1/3 din taxa de şcolarizare se va face în intervalul 7-11 august 2023, după afişarea numărului de locuri neconfirmate de candidaţii admişi cu / fără taxă, doar de către candidaţii care au completat angajamentul şi care se încadrează, în ordinea mediilor, în numărul de locuri rămase neconfirmate. Odată cu achitarea a 1/3 din taxa de şcolarizare, aceşti candidaţi vor completa şi fişa de înscriere şi vor achita taxa de înmatriculare. Candidatul declarat admis la mai multe programe de studii universitare optează pentru programul de studii care va fi finanţat de la bugetul de stat, prin depunerea diplomei/atestatului/ adeverinţei de bacalaureat, după caz, în original, la facultatea pe care doreşte să o urmeze, în momentul confirmării locului”, au transmis reprezentanţii UMF. 

Comentarii