Teatru nonverbal pentru 150 de refugiaţi, copii şi însoţitori, la Luceafărul

vineri, 01 aprilie 2022, 21:42
1 MIN
 Teatru nonverbal pentru 150 de refugiaţi, copii şi însoţitori, la Luceafărul

Artiştii Teatrului „Luceafărul” au pregătit o nouă reprezentaţie pentru refugiaţii din Ucraina, la spectacolul programat duminică urmând să participe 150 de copii şi însoţitorii acestora. Dintre tinerii spectatori, 43 de copii sunt instituţionalizaţi, fugind din calea bombardamentelor din orfelinatul din Dnipro.

„Prima manifestare de acest gen a avut loc pe 16 martie, Teatrul „Luceafărul” fiind prima instituţie din România care a avut o asemenea iniţiativă. Cea de-a doua reprezentaţie este programată duminică, de la orele 16. Se va juca spectacolul nonverbal Staţia clovnilor, a cărui premieră a avut loc în luna decembrie”, explică reprezentanţii Teatrului.

„Aceşti copii au ajuns la Iaşi într-un vagon ataşat unui tren şi nici nu vrem să ne închipuim trauma suferită la auzul exploziilor. Prin spectacolul nostru, dorim să ştergem din memoria lor sau măcar să atenuăm aceste episoade neplăcute şi să le înlocuim cu o experienţă estetică de care să-şi amintească cu plăcere”, precizează teatrologul Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul.

Cei 43 de copii instituţionalizaţi din Ucraina au fost nevoiţi să se ascundă împreună cu educatorii în subsolul orfelinatului. În final, au reuşit să fugă din calea bombardamentelor printr-un culoar imanitar şi au ajuns la Iaşi, unde au fost preluaţi de Centrul de Servicii Sociale din Bucium.

Comentarii