Tot mai mulţi copii cu căpuşe ajung la spital. Ce recomandă medicii?

joi, 23 mai 2019, 01:50
2 MIN
 Tot mai mulţi copii cu căpuşe ajung la spital. Ce recomandă medicii?

Sezonul căpuşelor a început să se manifeste şi în rândul copiilor, la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi ajungând tot mai mulţi copii cu câte o căpuşă luată fie din iarbă, fie de la animalul de companie. Zilele acestea, un copil de doar 3 ani a fost adus la spital de către părinţi cu o căpuşă înfiptă la nivelul capului după ce s-a jucat în iarbă.

Medicii recomandă ca în astfel de situaţii speciale să nu încerce să extragă căpuşa la domiciliu, ci mai degrabă să vină direct la spital. De asemenea, este recomandat ca, în fiecare seară înainte de culcare, părinţii să verifice pielea copiilor, iar atunci când ies la iarbă verde, cei mici să fie îmbrăcaţi cu haine lungi, pentru a preveni astfel de incidente.

„La noi, în Unitatea de Primire a Urgenţelor, ajung de obicei doar în cazuri deosebite, însă este indicat ca părinţii să nu scoată singuri acasă căpuşa, mai ales având în vedere că există acest risc de a nu extrage în întregime“, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, medic şef UPU de la Spitalul de Copii. Căpuşele, atunci când sunt mature, au dimensiuni care variază de la un bob de orez la un bob mai mare de strugure, crescând în funcţie de cantitatea de sânge cu care reuşesc să se hrănească înainte să fie scoase. Sunt des întâlnite şi cazurile în care căpuşele sunt doar nimfe, foarte mici, greu de extras, mai ales la domiciliu. Adesea nu există simptome ale muşcăturii decât la nivel local, dar în cazul unei alergii muşcătura de căpuşă se poate manifesta prin durere puternică, o umflătură în zona afectată, chiar şi o erupţie sau o senzaţie de arsură. Insectele însă pot transporta mai multe boli – babesioza, cunoscuta boală lyme, encefalita sau febra hemoragică numărându-se printre cele mai grave. 

Comentarii