Traficul din Iaşi, în morţi şi răniţi: cifre care-ţi fac părul măciucă. Vinovaţi: inconştienţa plus număr de maşini din 2023 pe şosele din 1970

marți, 07 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Traficul din Iaşi, în morţi şi răniţi: cifre care-ţi fac părul măciucă. Vinovaţi: inconştienţa plus număr de maşini din 2023 pe şosele din 1970

Cifre de coşmar pe şoselele din judeţul Iaşi: un număr înspăimântător de mare de oameni şi-au pierdut viaţa în urma accidentelor, de la începutul anului. Numărul răniţilor este şi acesta uriaş. Însă morţii de pe şosele au ajuns deja statistică. În afară de educaţia precară a şoferilor în trafic, situaţia este complicată de numărul tot mai mare de autoturisme din Iaşi, care circulă pe infrastructura în mare neschimbată din anii ‘70.

Numai săptămâna trecută, la Iaşi au murit trei oameni în accidente şocante, toate urmare a vitezei excesive, neadaptate la condiţiile de trafic. Între Leţcani şi Podu Iloaiei, şoferul unui Volkswagen din Roman care aducea trei femei în vârstă la un priveghi în Iaşi conducea printre camioane ca printre jaloane, la curse.

Camionagii au spus poliţiştilor şi jurnaliştilor că Volkswagen-ul gonea printre ei, iar la un moment dat a încercat inclusiv să depăşească un camion prin dreapta. În timpul depăşirii, autoturismul a ieşit de pe şosea, a trecut razant pe lângă un stâlp de beton, apoi s-a răsturnat de mai multe ori. În timp ce se răsturna, o femeie a fost aruncată în afară, apoi strivită sub carcasa maşinii în cădere. Ea a murit pe loc, iar o altă femeie din aceeaşi maşină a decedat la spital, în urma rănilor grave.

Un nou mort, o altă statistică neagră

Nu au trecut nici 24 de ore pentru o altă tragedie în judeţ. Chiar a doua zi, la Hârlău, un bărbat care conducea un autoturism cu viteză a ieşit de pe şosea şi s-a înfipt direct în acoperişul unei case. Şoferul a murit, iar o femeie, proprietara casei, a fost rănită. În cele două accidente au murit trei persoane, iar alte trei au fost rănite, “umflând” din nou statistica de groază a traficului ieşean.

Astfel, de la începutul anului, pe şoselele din judeţul Iaşi au decedat un număr de 44 de persoane în accidente rutiere. Anualizând acest ritm, ar însemna că pentru tot anul 2023 ar urma să avem, strict statistic vorbind, 52 de morţi. Cifră care, se înţelege, poate fi în realitate mai mică sau, din nefericire, chiar mai mare.

De exemplu, în anul 2021, în judeţul Iaşi au fost înregistraţi 63 de morţi, cu trei mai mulţi decât în anul anterior, 2020, an pandemic. Totuşi, în 2021 au fost mai puţini răniţi în urma accidentelor rutiere, adică numărul accidentelor cu răniţi grav a fost cu 27% mai mic, şi cu 33% mai mic numărul răniţilor uşor.

Cifre şi mai triste

Anul 2017, de exemplu, a fost unul deosebit de sângeros pe şoselele Iaşului. În acel an au murit în accidente rutiere 66 de oameni, cu 18 mai mulţi decât în 2016, când şi-au pierdut viaţa 48 de persoane. Numai în municipiul Iaşi au fost atunci 12 morţi.

Revenind la anul 2023, în judeţul Iaşi, de la începutul anului şi până în prezent un număr de 1.342 de persoane au fost rănite grav. De asemenea, mulţi dintre răniţi au fost în urma accidentelor rutiere care au avut loc în municipiul Iaşi. “În municipiul Iaşi, în anul 2023, numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere este de cinci, iar numărul persoanelor rănite în urma accidentelor rutiere este de 579 de persoane”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

Dintre cele cinci persoane care au decedat în municipiul Iaşi, patru au fost pietoni care fie au traversat strada neregulamentar, fie au fost omorâţi chiar pe trecerile de pietoni, în timp ce traversau regulamentar. A cinea persoană a fost un şofer care a pătruns pe sensul opus de mers, fiind “spulberat” de un camion. În urma morţii bărbatului, în urmă au rămas o soţie şi un copil. 

Comentarii