Traficul online la BCU Iaşi a depăşit aşteptările: 2 milioane de accesări din noiembrie 2018

miercuri, 07 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Traficul online la BCU Iaşi a depăşit aşteptările: 2 milioane de accesări din noiembrie 2018

Activitatea online a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi (BCU) a explodat în 2022, conform reprezentanţilor instituţiei. Aceştia au precizat că traficul online le-a depăşit cu mult aşteptările. Mai exact, într-un material realizat de „Ziarul de Iaşi” în aprilie 2019, directorul BCU, Ioan Milică, spunea că una dintre dorinţele celor de la bibliotecă era ca în anii de după 2020 traficul online să îl depăşească pe cel fizic, care era de circa 350.000 vizite pe an. 

Conform datelor puse la dispoziţia publicaţiei noastre, în primele opt luni din 2022 sunt deja 600.000 de vizitatori, estimându-se faptul că până la finalul anului ar mai putea creşte cu încă 50% faţă de această valoare.

„Previziunile noastre de atunci au fost cu mult depăşite de ceea ce s-a petrecut în realitate. Mai precis, numărul anual de vizite la resursele digitale create la BCU Iaşi a întrecut pragul de 345.000 vizite/an, ajungându-se la peste 600.000 vizitatori/8 luni. În total, după cum veţi putea constata consultând datele statistice, colecţiile digitale create la BCU Iaşi au fost accesate, între 1 nov. 2018 şi 4 sept. 2022, de peste 1,6 milioane de utilizatori din întreaga lume, înregistrându-se un total de peste 2 milioane de vizite (sesiuni). În unele perioade, vârful de trafic s-a apropiat de fluxul de 100.000 utilizatori/lună”, a declarat Ioan Milică, director al BCU Iaşi.

Spre comparaţie, la nivelul anului 2019, la site-ul BCU era accesat de doar 6.000 de IP-uri unice, iar în 2020 au fost 20.000 de IP-uri care au intrat pe site-ul BCU măcar o singură dată. Anul trecut, BCU anunţa că au fost scanate peste 1,5 milioane de pagini şi lucra la scanarea altor 1,1 milioane scanate. BCU Iaşi a ales întâi revistele ştiinţifice, descompunând cu linkuri individuale fiecare articol de acolo, dar şi ziare sau reviste, care se accesau doar la sala de Periodice.

„Am scos şi resursele de tip umanist la bătaie, am scanat cred aproape toţi marii autori importanţi, cine vine la poarta noastră virtuală va găsi efectiv ce e mai bun. Lucrăm în schimburi de câte trei ore, de la 08.00 la 20.00, se lucrează cu un ritm pe care nu ştiu dacă îl au multe biblioteci din România la scanare. Construim din mers şi la partea de prelucrare, fiindcă e complicată, e complexă şi situaţia drepturilor de autor”, a spus Ioan Milică într-un interviu oferit în studioul ZDI TV în luna septembrie a anului anterior. Resursele digitale scanate de către angajaţii BCU-Iaşi pot fi accesate gratuit pe siteul instituţiei.

Cititi si: La BCU Iaşi s-a construit primul metru de autostradă digitală. Urmează 50 de km

Cititi si: Directorul bibliotecii: „recuperarea în «V» din economie nu funcţionează şi la cititori”

Comentarii