Transplant de rinichi de la un donator care avea hepatită B

marți, 06 iulie 2021, 01:49
1 MIN
 Transplant de rinichi de la un donator care avea hepatită B

Două transplanturi de rinichi de la un donator în moarte cerebrală au fost realizate în cursul zilei de duminică la Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon" din Iaşi. Donatorul a fost din Bistriţa, era diagnosticat cu hepatită virală B, iar primitori au fost doi bărbaţi, din regiunea Moldovei.

"Rinichii donatorului au fost direcţionaţi către Spitalul «Parhon», singurul centru cu experienţă în acest domeniu", a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Unul dintre primitori are 44 de ani, este din judeţul Suceava şi se afla în program de dializă de 18 ani. Al doilea primitor are 56 de ani, a fost pompier, este din judeţul Vaslui şi făcea dializă din ianuarie 2020. Primul transplant de la un donator în moarte cerebrală diagnosticat cu hepatită B a avut loc la spitalul ieşean în anul 2016.

Atunci, un bărbat de 52 de ani care a suferit un traumatism cranio-cerebral sever nu a mai putut fi salvat, fiind prelevaţi ambii rinichi, însă a fost transplantat doar unul singur.

Acestea nu au fost singurele operaţii de transplant de la donatori în moarte cerebrală care sufereau de hepatită. La finalul anului 2018, au fost făcute mai multe transplanturi de rinichi la care donatori au fost persoane care erau diagnosticate cu hepatită C.

Comentarii