Trei ani de închisoare: a intrat în local gol de la jumătate în jos şi a luat lumea la bătaie

luni, 26 februarie 2024, 02:50
4 MIN
 Trei ani de închisoare: a intrat în local gol de la jumătate în jos şi a luat lumea la bătaie

Scandalurile repetate provocate gratuit la beţie i-au asigurat unui ieşean un spor de pedeapsă. Pedeapsa aplicată de judecători pentru fiecare dintre ele a fost minimă, dar scandalagiul nu se afla la prima încălcare a legii. Va avea la dispoziţie mai bine de trei ani pentru a se lăsa de băut.

 

În septembrie anul trecut, Mădălin Vişan a fost trimis în judecată în faţa Judecătoriei Răducăneni pentru trei fapte de tulburare a liniştii publice. La acea dată, pe rolul Curţii de Apel se mai afla un dosar deschis pe numele lui Vişan, în care acesta era judecat pentru distrugere, iar DIICOT îl cerceta pentru deţinere fără drept de droguri pentru consumul propriu. La această ultimă acuzaţie, procurorii aveau să renunţe spre finele anului trecut. În schimb celelalte au mers mai departe.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni l-au acuzat de provocarea a două scandaluri în aceeaşi zi, în acelaşi bar din comună. Concret, în seara zilei de 7 martie 2020, aproape de ora 19, poliţiştii din Răducăneni au fost chemaţi să intervină pentru a aplana un scandal iscat într-un bar din centrul localităţii. Cu o jumătate de oră înainte, Vişan intrase în bar, aflat deja în stare avansată de ebrietate. Începuse imediat să facă scandal ţipând şi urlând, a lovit cu pumnul uşa de acces, a proferat cuvinte pornografice şi injurii, a urinat pe uşă, apoi şi-a expus organele genitale în faţa camerelor de supraveghere. În final, ameninţase că va incendia barul şi încercase să-i lovească pe clienţi. Aceştia îl scoseseră afară, în parcare. La apariţia poliţiştilor, Vişan era calm şi s-a lăsat condus la secţie. Aici însă, în timp ce se întocmea procesul-verbal de constatare, a reînceput să se manifesteze violent, lovindu-se cu pumnul în partea stângă a abdomenului şi în coaste, spunând că îi va acuza pe poliţişti că l-au agresat.

După finalizarea procedurilor legale, poliţiştii l-au eliberat pe Vişan. Acesta s-a întors imediat la bar, reluându-şi demonstraţia. Din nou, barmanul a chemat poliţia, iar Vişan a mai fost dus o dată la secţie.

Poliţiştii aveau să se întâlnească iar cu Vişan în seara zilei de 7 iulie 2021. În acea zi, în jurul orei 18, bărbatul intrase într-un bar, deja „afumat”. Ceruse de băut, spunând că va plăti mai târziu, în cursul aceleiaşi seri. După mai bine de două ore, barmanul a refuzat să-i mai dea de băut fără a plăti. A fost suficient pentru ca Vişan să devină agresiv. A început să lovească cu pumnii în bar, să-l ameninţe pe barman şi să ţipe la ceilalţi consumatori. De teamă, unii dintre aceştia au început să părăsească barul. Neştiind cum să procedeze altfel, barmanul şi-a sunat patronul. Acesta a încercat să-l liniştească pe Vişan la telefon, fără a reuşi. În cele din urmă, administratorul barului a chemat poliţia. În aceeaşi seară, Vişan a ajuns la Institutul de Psihiatrie Socola. Aici a fost internat cu diagnosticul „tulburare de personalitate instabil emoţională, deficienţă mintală uşoară, cu tulburări de comportament”. Nu era de altfel prima oară şi nici nu avea să fie ultima. Din diagnosticele puse de psihiatri pare a rezulta că problemele lui Vişan plecau de la consumul exagerat de alcool, dar şi de solvenţi volatili. Avea însă discernământ şi putea răspunde penal.

Conform legii, tulburarea liniştii publice se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 3 luni şi 2 ani sau cu amendă. Deşi iniţial negase că ar fi făcut scandal, în faţa magistraţilor Judecătoriei Răducăneni, Vişan a recunoscut. Judecătorii au optat pentru pedepse relativ uşoare, de 9 luni de închisoare, respectiv 6 luni de detenţie pentru fiecare din cele două zile în care tânărul de 24 de ani făcuse scandal. Lungul şir al infracţiunilor comise de Vişan a făcut însă ca în urma contopirii pedepselor să rezulte o condamnare finală la 3 ani şi 2 luni de închisoare. Sentinţa a fost contestată de inculpat, Curtea de Apel urmând să reanalizeze dosarul la începutul lunii aprilie. 

Comentarii