Trei oferte în licitaţia pentru podul peste Prut de pe viitoarea autostradă. Am putea merge pe el peste 2 ani

joi, 01 februarie 2024, 02:50
2 MIN
 Trei oferte în licitaţia pentru podul peste Prut de pe viitoarea autostradă. Am putea merge pe el peste 2 ani

La aproape jumătate de an de la lansarea procedurii de licitaţie pentru atribuirea contractului de proiectare şi construire a podului peste Prut de la capătul Autostrăzii Unirii, prima etapă s-a încheiat: trei oferte au fost înscrise. 

Ele vin din partea asocierii Automagistral Pivden SRL-Perfect Consult Europe SRL, a Ness Proiect Europe (ofertant unic) şi a Comsales Grup SRL. Chiar şi înainte să ajungă şantierul autostrăzii la Prut, proiectul urmăreşte conectarea reţelelor rutiere din România şi Republica Moldova.

Lungimea obiectivului de investiţii este de 1 km (inclusiv drumul de legătură şi punctul de trecere a frontierei), din care 261 m reprezintă lungimea podului. Aşa cum am mai relatat, podul înseamnă de fapt două structuri paralele (câte una pe fiecare sens de mers), fiecare cu câte două benzi.

Durata pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor este de 24 de luni din care: 6 luni perioada de proiectare şi 18 luni perioada de execuţie a lucrărilor. De remarcat că licitaţia a fost suspendată timp de patru luni pentru formularea de clarificări, solicitările companiilor interesate cerând inclusiv extinderea termenului de construire a podului.

Valoarea estimată a contractului este de 156,26 milioane de lei (fără TVA) iar sursa de finanţare este asigurată în proporţie de 50 la sută prin fonduri europene nerambursabile (CEF-Connecting Europe Facility/ Mecanismul pentru Interconectarea Europei – Componenta Mobilitatea Militară).

Cele trei oferte anunţate vor fi evaluate după componenta financiară (40 la sută), după perioada de garanţie (12 la sută – maxim pentru 120 de luni), după experienţa echipei şi metodologia de realizare a lucrării.

Odată atribuit contractul, el va avea o durată de cel puţin 84 de luni, respectiv doi ani pentru proiectare şi execuţie, urmaţi de încă cinci ani, perioada de garanţie minimă admisă. 

Comentarii