De Sănătate

Punem punctul pe știi

Tumoră cât pumnul scoasă din creier. Operaţie de trei ore la Spitalul de Neurochirurgie

miercuri, 21 iulie 2021, 01:58
2 MIN
 Tumoră cât pumnul scoasă din creier. Operaţie de trei ore la Spitalul de Neurochirurgie

Un bărbat de 51 de ani a fost operat la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi de o tumoră cerebrală gigant, de 10 centimetri.

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ trei ore, iar neurochirurgii au folosit tehnologia modernă, fiind utilizat preparatul Gliolan.

„Pacientul s-a prezentat în unitatea noastră medicală cu dureri de cap foarte intense, dar şi cu tulburări de vedere. În urma investigaţiilor făcute s-a descoperit un glioblastom, o tumoră cerebrală malignă destul de agresivă, dar şi foarte voluminoasă, acesta având aproximativ 10 centimetri. Am folosit tehnologia modernă, şi aici vorbim de utilizarea intraoperatorie de fluorescenţa prin 5-ALA – preparatul Gliolan. Cu ajutorul preparatului Gliolan am reuşit o localizare, delimitare şi implicit o rezecţie de 98% a tumorei, îmbunătăţind prognosticul şi crescând calitatea vieţii“, a precizat dr. Lucian Eva, managerul spitalului.

Preparatul Gliolan reprezintă o substanţă de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând astfel tumora de ţesutul sănătos din jur. Se administrează cu trei ore înainte de operaţie, într-o doză calculată pentru fiecare pacient în parte. Reprezentanţii spitalului spun că vizualizarea este posibilă doar cu un microscop dotat cu filtru special de fluorescenţă. Intervenţia chirurgicală are loc în întuneric, iar pe fondul albastru al câmpului operator, tumora se va vedea în culoarea violet, lucru care îl ajută pe neurochirurg să delimiteze cât mai precis tumora de ţesutul cerebral sănătos.

Tehnologia se foloseşte în spitalul ieşean de aproximativ zece ani, fiind una prin care se reuşeşte o creştere a duratei de viaţă a pacienţilor care suferă de tumori agresive şi care nu au vindecare. Tumora nu va mai putea să evolueze în primele 12 luni de la intervenţie, fiind o durată destul de lungă în astfel de cazuri.

Comentarii