Turnee ilegale de poker în vila unui fost politician ieşean

miercuri, 18 august 2021, 01:50
2 MIN
 Turnee ilegale de poker în vila unui fost politician ieşean

Deşi faptele sunt ceva mai vechi, procesul este încă pe rolul instanţelor. Turneele aveau loc în vila LEDIF din spatele Casei Sindicatelor, a fostului consilier local Laurenţiu Popescu. Aici participau zeci de jucători, contra unei taxe. Când procurorii s-au ridicat de la masa procesului, în locul lor s-au aşezat inspectorii de la Oficiul pentru Jocuri de Noroc.

 

Un joc de poker organizat ilegal în 2013 se va termina la Curtea de Apel. Acţiunea penală s-a stins, dar după ce s-au ridicat procurorii la masă s-a aşezat Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Acesta cere despăgubiri, pentru că i s-a încălcat dreptul legal de exclusivitate în domeniul jocurilor de tip cazinou.

În iulie 2013, casa de lângă piaţa Nicolina a fostului consilier local Laurenţiu Popescu, fost patron al LEDIF, a fost călcată de poliţişti. În vilă tocmai se afla în plină desfăşurare un turneu de poker cu peste 30 de participanţi. Poliţiştii au identificat 11 mese de joc, 59 de pachete de cărţi, 5.803 jetoane, un laptop şi un calculator pe care se aflau mai multe fişiere cu regulamentele în baza cărora erau organizate turneele.

Nu era de altfel primul astfel de turneu. Ele aveau deja loc de 5 luni, săptămânal, fiecare participant achitând o taxă de 50 de lei. La acea dată, a fost întocmit un dosar penal pentru evaziune fiscală, dar a fost clasat întrucât fapta nu întrunea elementele constitutive ale infracţiunii, iar acuzaţia de desfăşurare fără licenţă a jocurilor de noroc a fost şi ea retrasă, întrucât s-a considerat că fapta nu prezenta pericolul social al unei infracţiuni.

Scăpat de procurori, Laurenţiu Popescu a fost luat în colimator de ONJN, care l-a chemat în judecată alături de omul de afaceri ieşean Emil Popescu, într-o acţiune în răspundere delictuală. În apărare, Laurenţiu Popescu a invocat faptul că ONJN a greşit adresantul. Conform legii, autorizaţia de organizare a jocurilor de noroc poate fi eliberată doar unei firme, nu unei persoane fizice. În această situaţie, Oficiul ar fi trebuit să cheme în judecată eventual firma care a organizat turneul.

Argumentul a fost analizat de magistraţii Tribunalului. Aceştia au constatat că, în fond, Laurenţiu Popescu fusese doar gazda turneului, în vila aparţinând unei firme deţinute de el. Organizarea propriu-zisă fusese făcută de o altă firmă, a lui Emil Popescu. Prejudiciul invocat de ONJN putea fi atribuit uneia dintre aceste firme, dar nu administratorilor acestora, ca persoane fizice. Ca urmare, acţiunea ONJN a fost respinsă. Sentinţa nu este însă definitivă, întrucât Oficiul a declarat apel săptămâna trecută.

Comentarii