UMF pune un cămin la bătaie pentru refugiaţi şi vrea să preia studenţi ucraineni la Medicină

sâmbătă, 05 martie 2022, 02:50
2 MIN
 UMF pune un cămin la bătaie pentru refugiaţi şi vrea să preia studenţi ucraineni la Medicină

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a anunţat că pune la dispoziţie un cămin întreg pentru refugiaţii care vor ajunge din punctele vamale şi au nevoie de cazare câteva zile până când îşi găsesc fie o formă mai permanentă de locuire, fie se pornesc mai departe.

 „Universitatea participă la eforturile guvernamentale de ajutorare, în funcţie de resursele pe care le avem şi cadrul legal existent. Coordonarea este esenţială în aceste momente, şi de aceea ne alăturăm iniţiativei autorităţilor de a centraliza activităţile de sprijin a refugiaţilor din Ucraina, mai ales că fluxul acestora se intensifică. Am pregătit Căminul 1 Mai A pentru a oferi cazare unui număr de 240 de refugiaţi. Studenţii s-au oferit voluntar să sprijine acţiunile umanitare, să colecteze alimente, îmbrăcăminte, medicamente sau alte lucruri necesare, să îndrume şi să ajute refugiaţii să găsească locuri de cazare”, a transmis prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Acesta a mai precizat şi faptul că există deja solicitări din partea studenţilor care urmau cursurile Facultăţilor de Medicină din Ucraina să îşi continue educaţia la Iaşi. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a emis la mijlocul săptămânii trecute, pe 2 martie, un ordin prin care a precizat că studenţii străini din Ucraina se pot înscrie la universităţile din România. Având cadrul legal stabilit, UMF a precizat că va analiza fiecare caz în parte şi va oferi tot ajutorul posibil fiecărui student care vrea să îi continue educaţia, chiar şi provizoriu, la Iaşi.

„Suntem cu toţii indignaţi de războiul brutal al Rusiei împotriva unui stat suveran şi independent. Nu este moral să stăm deoparte atunci când oamenii mor într-un stat vecin, din vina celor care au preferat armele în locul diplomaţiei. Sunt convins că sunt în asentimentul vostru când îmi exprim solidaritatea cu cetăţenii Ucrainei, victime ale unui atac neprovocat şi brutal şi deplângem pierderile de vieţi omeneşti cauzate de conflictul militar”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

 

 

Comentarii