Un consilier local reintră în USR cu ajutorul instanţei. Fusese exclus pe Zoom

sâmbătă, 27 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Un consilier local reintră în USR cu ajutorul instanţei. Fusese exclus pe Zoom

Fostul şef al USR Rediu şi-a recâştigat calitatea de membru în instanţă. Exclus din partid în cadrul unei şedinţe organizate online, pe Zoom, el a invocat tocmai acest aspect, ca încălcare a statutului partidului. Tocmai dorinţa de digitalizare manifestată de USR a fost chichiţa folosită de apărătorul lui Sebastian Baciu.

Consilier local la Rediu, Baciu a intrat în conflict cu primarul Ciprian Grosu, colegul său de partid. În mai multe rânduri, Baciu s-a abţinut de la a vota proiecte de hotărâre iniţiate de Grosu, invocând faptul că acestea erau propuse în şedinţe extraordinare ale Consiliului Local, organizate de pe o zi la alta, astfel încât consilierii nu aveau timp să le studieze. Conflictul a culminat cu propunerea de excludere a lui Baciu din partid. Decizia a fost luată într-o şedinţă organizată online pe 27 decembrie 2022, contestată imediat în instanţă de Baciu.

În acţiunea depusă la Tribunal, Baciu a reclamat faptul că şedinţa Biroului Judeţean al USR în care s-a decis excluderea sa din partid durase în total 8 minute, lui permiţându-i-se să-şi prezinte apărarea în doar două minute. Ar fi fost încălcat astfel dreptul său la apărare. Al doilea argument invocat de apărătorul lui Baciu, avocatul Olivian Moroşanu şi care avea să se dovedească decisiv în aprecierea judecătorilor a fost extras din chiar statutul USR. Acesta prevede că votul prin mijloace electronice nu este permis, printre altele, asupra sancţiunilor, „asupra cererilor de admitere în partid şi cu privire la orice aspecte în legătură cu persoane”. „În situaţia distinctă a excluderii unui membru din partid, Biroul Judeţean era obligat să organizeze o şedinţă cu participare efectivă, nu prin mijloace tehnice. În aceste condiţii, decizia de sancţionare din 27.12.2022 este dată cu nerespectarea procedurii prevăzute în Statut, încălcare care a vidat dreptul reclamantului de a se apăra, în cadrul aceste proceduri de excludere din partid, în cadrul acestei şedinţe”, a argumentat Moroşanu.

De cealaltă parte, reprezentanţii USR au afirmat că şedinţa fusese statutară. Organizarea ei online, pe Zoom, ţinea de faptul că USR este un partid modern, adoptând mijloace moderne de comunicare. Lui Baciu i se permisese să vorbească în timpul şedinţei, deşi statutar el nu ar fi avut acest drept. „S-a mers pe o cutumă, născută în perioada pandemiei, toate şedinţele sunt online, mai practice şi ca o dovadă a dorinţei USR de a continua procesul de digitalizare. Partidul nu avea obligaţia să îi permită reclamantului să asiste la şedinţă. Cu toate acestea, conducerea Partidului, dând dovadă de mărinimie faţă de membrul exclus, i-a permis să intre online, tocmai pentru a-i da o ultimă şansă să explice anumite chestiuni. Dar degeaba, pentru că nu a înţeles acest lucru”, au spus reprezentanţii USR în instanţă. Ei au precizat şi că Baciu ar fi în prezent membru al AUR, situaţie în care procesul nici nu-şi mai avea rostul. Afirmaţia a fost negată ferm de reprezentantul legal al lui Baciu.

Votul pe Zoom în locul votului secret în format fizic menţionat în statutul USR i-a făcut pe magistraţii Tribunalului să încline balanţa în favoarea lui Baciu. Acţiunea acestuia a fost admisă, judecătorii dispunând anularea deciziei de excludere luată de Biroul Judeţean USR. Sentinţa poate fi contestată în faţa instanţei superioare. 

Comentarii