Un dosarul care a stat la DIICOT 5 ani: administratorul unei firme care face afaceri cu primăriile, condamnat pentru trafic de droguri

marți, 13 iunie 2023, 01:50
4 MIN
 Un dosarul care a stat la DIICOT 5 ani: administratorul unei firme care face afaceri cu primăriile, condamnat pentru trafic de droguri

Un traficant „en-gros” de droguri a scăpat din laţul justiţiei. Faptul că vindea la o singură tranzacţie cât vinde un dealer mărunt într-un an nu i-a impresionat pe magistraţii Tribunalului. Nici procurorii DIICOT nu s-au agitat prea mult, având nevoie de cinci ani pentru a scrie rechizitoriul pentru cele 8 fapte documentate. Între timp, traficantul s-a reprofilat, devenind un furnizor important de tehnică electronică şi dezinfectanţi pentru primăriile conduse de edili liberali.

Faptele reţinute în sarcina lui Loredan Florin Ştefan s-au petrecut pe parcursul a doar 7 luni, în perioada iunie 2015 – ianuarie 2016. El însuşi consumator de cannabis, Ştefan se specializase în intermedierea drogului între dealer-ii importanţi şi consumatori. În perioada iunie-iulie 2015, a cumpărat de la un traficant în trei rânduri câte 60 de grame de cannabis. A vândut mai departe câte 50 de grame, păstrându-şi 10 grame pentru consum propriu. Ulterior, a trecut la cantităţi mai importante. În august 2015, a cumpărat 100 grame de cannabis contra sumei de 3.000 de lei. La revânzare, şi-a reţinut un „comision” de 20 de grame. A primit însă reclamaţii cu privire la calitatea mărfii, aşa că a schimbat furnizorul. În noiembrie, i s-a solicitat o cantitate de 500 de grame de cannabis. În scurt timp, cunos când deja furnizorii importanţi, a făcut rost de cantitatea respectivă. I-a vândut-o clientului cu 12.000 lei, primind drept comision şi 100 grame de cannabis pentru consumul propriu.

Pe 21 ianuarie, Ştefan a fost surprins de poliţişti în scara unui bloc, împreună cu alţi doi tineri. Asupra lui Ştefan şi a altui tânăr a fost găsit cannabis. Totuşi, în perioada imediat următoare, tânărul şi-a continuat activitatea, procurându-şi noi cantităţi de droguri, pentru a le comercializa. În scurt timp, a fost capturat, dar nu în urma acţiunii DIICOT, ci mai mult din întâmplare. După achiziţionarea ultimei cantităţi de 500 grame de cannabis, Ştefan s-a cazat la hotelul „Eden” din spatele Primăriei, folosindu-se de o delegaţie ştampilată în numele uneia dintre firmele pe care le administra. În seara zilei de 26 ianuarie, Ştefan fusese reclamat pentru furtul unui palton. Căutându-l, poliţiştii Secţiei 3 l-au găsit la hotelul în care era cazat. Intrând în camera acestuia, poliţiştii au văzut pe masă cannabis împrăştiat şi mai multe foiţe de ţigară. Au efectuat o scurtă percheziţie, în urma căreia au descoperit într-un rucsac jumătate de kilogram de drog. Au sesizat imediat Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate. În urma percheziţiei domiciliare, au mai fost descoperite 540 de plicuri conţinând în total 463 grame de cannabis. Noile date au fost conexate dosarului DIICOT aflat deja în lucru. În total, anchetatorii au documentat tranzacţii făcute de Ştefan totalizând 1,7 kg de cannabis.

Deşi faptele comise de Ştefan erau cunoscute încă de la sfârşitul lui ianuarie 2016, dosarul a fost înaintat de DIICOT instanţei de judecată abia în august 2021. Conform legii, traficul de droguri de risc, printre care este inclus şi cannabisul, se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 3 şi 10 ani. Ştefan şi-a recunoscut faptele, beneficiind astfel de reducerea cu o treime a limitelor pedepsei. Circumstanţele personale au cântărit şi ele în favoarea inculpatului. Absolvent al facultăţii de drept din cadrul Universităţii „A.I. Cuza” şi administrator al două societăţi comerciale, el era bine integrat în comunitate, după cum rezulta din caracterizările depuse la doar. „De asemenea, se observă o evoluţie socială pozitivă, inculpatul sistând orice activităţi legate de consumul de droguri, astfel încât instanţa apreciază că infracţiunea săvârşită de inculpat reprezintă un episod izolat în viaţa sa, existând un risc minim de repetare a acestui tip de comportament”, au reţinut magistraţii. Ei au decis condamnarea lui Ştefan la minimul de pedeapsă, respectiv doi ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Sentinţa nu este încă definitivă, ea putând fi contestată. Totuşi, procurorii mai au la dispoziţie doar câteva luni pentru a obţine o condamnare a lui Ştefan. La sfârşitul lui ianuarie 2024, răspunderea penală pentru faptele comise de acesta se va prescrie.

Încă înainte ca dosarul lui Ştefan să ajungă în instanţă, acesta îşi schimbase preocupările, devenind un om de afaceri de succes. Apropiat al lui Vlad Babă, directorul Şcolii Populare de Arte, pentru care a jucat în câteva producţii video, Ştefan a încheiat în doar câteva luni ale anilor 2020 şi 2021 un număr de 125 de contracte cu primării şi şcoli din judeţ. Afacerile SC EN Goodies International SRL, analizate de publicaţia ReporterIs, au totalizat aproape un milion de euro, reprezentând aparatură electronică şi dezinfectanţi, cumpărate de şcoli şi primării prin achiziţie directă.

Comentarii