Un episcop mai puțin cunoscut din Iași va fi celebrat la final de săptămână

miercuri, 04 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Un episcop mai puțin cunoscut din Iași va fi celebrat la final de săptămână

Arhiepiscopia Iașilor organizează în perioada 5 – 6 octombrie, cu o zi înaintea începerii pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva, câteva evenimente în memoria ierarhului Irineu Crăciunaș, care a fost între 1969 – 1973 episcop-vicar al eparhiei, cu titlul „Suceveanul”. Doxologia anunță că au fost făcute demersurile ca Irineu Crăciunaș să fie pomenit vineri, 6 octombrie, în cadrul Sfintei Liturghii care se va oficia la Catedrala Mitropolitană.

Joi, 5 octombrie, la Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan va avea loc un colocviu dedicat personalității episcopului Irineu Crăciunaș, iar vineri dimineață, după Sfânta Liturghie, se va săvârși slujba Parastasului pentru sufletul ierarhului cărturar. De asemenea, tot pe 6 octombrie, de la ora 11.30, va avea loc vernisarea expoziției cu documente din arhiva și biblioteca personală a episcopului. Evenimentul va avea loc la Sala „Sinaxar” din cadrul Muzeului Mitropolitan.

Ierarhul s-a născut la Sadova, județul Suceava, pe 6 octombrie 1928. În anul 1952 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus de către mitropolitul Nicolae Bălan, fiind pentru o perioadă preot misionar în mai multe parohii din Arhiepiscopia Sibiului.

„După perioada în care a fost asistent-duhovnic la Institutul Teologic din Sibiu, a fost chemat la Iași, de către Mitropolitul Iustin Moisescu. A împlinit mai multe ascultări în Administrația Centrului Eparhial Iași. Între anii 1958-1962 a fost vicar administrativ al eparhiei, iar în perioada 1 iunie 1969 și 19 ianuarie 1973 a fost episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu titlul «Suceveanul»”, se menționează într-un articol pe doxologia.ro.

Irineu Crăciunaș s-a stins din viață în data de 19 ianuarie 1973, pe când avea 44 de ani, după ce a suferit de o boală incurabilă. Înmormântarea a avut loc în ziua de 21 ianuarie la Mănăstirea Neamţ.

FOTO: Ziarul Lumina

Comentarii