Un evazionist care vindea marfa mai ieftin decât o cumpărase a fost eliberat după decizia CCR privind prescripţia

marți, 07 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Un evazionist care vindea marfa mai ieftin decât o cumpărase a fost eliberat după decizia CCR privind prescripţia

Porțile penitenciarelor încep să se deschidă pentru cei condamnați înainte de apariția deciziei Curții Constituționale (CCR) privitoare la întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale.

După un prim val de dosare în curs de judecată închise pentru că răspunderea se prescrisese, a început valul condamnărilor definitive desființate acum din același motiv. Condamnat pentru spălare de bani, un ieșean va fi pus în libertate la aproape doi ani de la sentința definitivă care îl trimisese după gratii. N-ar fi trebuit condamnat deloc, dar judecătorii nu anticipaseră ce avea să decidă CCR.

Magistrații Curții de Apel au condamnat în 2021 un grup de evazioniști specializat în achiziții de marfă cu cecuri fără acoperire, spălare de bani și înșelăciune. Grupul acționase timp de doi ani și jumătate.

Cumpărau marfă pe care o plăteau cu cecuri fără acoperire, trecând-o apoi prin mai multe firme pentru a i se pierde urma și revânzând-o la prețuri mult sub cel al pieței. Liderul grupului, Mihai Nicușor Stănescu, fusese condamnat la 15 ani și 6 luni de închisoare.

Dan Melinte, administratorul uneia dintre firmele prin care era trecută marfa, a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare. Acesta a explicat faptul că vindea marfa mai ieftin decât o cumpărase, din cauza fluctuațiilor prețului pe piață. Argumentul a fost respins ca ilogic de către judecători, care au arătat că în acest caz, el ar fi trebuit să vândă la prețul mediu al pieței, nu la 50% sub el.

La sfârșitul lunii mai a anului trecut, CCR a decis că în perioada 2018-2022 nu au existat legal motive de întrerupere a cursului prescrierii răspunderii penale. Faptul că un inculpat era trimis în judecată, de exemplu, nu mai întreupea termenul de prescripție.

În cazul lui Melinte, termenul de prescripție era de 8 ani. În forma Codului Penal dinainte de intervenția CCR, acest termen putea fi prelungit cu încă 8 ani dacă se lucra la dosar.

Odată cu decizia CCR, acest termen suplimentar a dispărut. Decizia CCR a fost publicată în Monitorul Oficial pe 9 iunie 2022. În aceeași zi, Melinte a înaintat o contestație în anulare împotriva sentinței de condamnare.

Faptele de care fusese acuzat fuseseră comise în noiembrie-decembrie 2007. Ca urmare, răspunderea pentru ele se prescrisese în 2015, cu 6 ani înaintea sentinței de condamnare.

Chiar dacă Melinte fusese condamnat cu un an înaintea deciziei CCR, magistrații Curții de Apel au apreciat că el are dreptate. Legea penală mai favorabilă acționează și retroactiv. Dacă pentru o faptă se introduce în Codul Penal o pedeapsă mai ușoară, ea va fi aplicată tuturor celor aflați încă după gratii pentru săvârșirea acelei fapte.

Analog, dacă CCR spune că scurgerea termenului de prescriere nu se mai poate întrerupe, această decizie se va aplica și celor condamnați deja. Acesta era și cazul lui Melinte.

Ca urmare, acuzația de spălare de bani a fost ștearsă pentru acesta, ca prescrisă. Sechestrul asigurător dispus asupra autoturismului Mitsubishi Pajero al lui Melinte în vederea recuperării prejudiciului de peste un milion de lei a fost și el ridicat. Decizia Curții de Apel este definitivă. 

Comentarii