Un fel de inadaptaţi

marți, 25 iulie 2023, 01:52
1 MIN
 Un fel de inadaptaţi

Din punctul meu de vedere oamenii s-au împărţit mereu în două tabere, cei care sunt supuşi legilor, conducerii, şi cei care caută mereu să negocieze, să se adapteze, să se fofileze. Fiecare se adaptează în felul lui. Am avut revelaţia asta, ca să zic aşa, zilele trecute când am fost în Turcia şi în Grecia.

Turcia este exemplul perfect pentru oamenii care negociază, care nu respectă legile în mod strict, ci doar la modul general. Asta nu înseamnă că sunt un popor de rebeli, de infractori, în niciun caz. Din contra, acolo domneşte o ordine aparent paradoxală, una stăpânită de legi intrinseci, imuabile şi respectate cu sfinţenie de fiecare individ, peste care nu se sare nici în ruptul capului, acelea sunt legile sacre, nescrise, ori scrise doar în Coran. Doar în Turcia ai să mai vezi, de exemplu, oameni care se ridică de bună voie şi chiar zâmbind de pe scaune în autobuze, tramvaie ori metrou pentru a ceda locul unui copil, bătrân ori persoană cu dizabilităţi. Am fost profund impresionat de multele situaţii în care chiar şi oameni mai în vârstă, dar în putere se ridicau de pe scaun pentru a face loc unui copil. Fetiţa mea, de exemplu, a fost invitată să stea pe scaun de câteva ori în ciuda refuzului meu galant.

În Turcia negocierea este la mare cinste, iar asta înseamnă, în fond, o nerespectare a legii. Preţul nu este fix, ci în funcţie de dorinţele şi puterea de convingere a părţilor. Orice produs ori serviciu este supus discuţiei. Şi nu e nicio ruşine, nicio înjosire, nicio lipsă de respect în asta. Ba din contra, faptul că negociezi arată că eşti interesat, că îţi pasă de celălalt, iar asta e ceva onorabil. Negocierea apropie oamenii şi face ca la sfârşit aceştia să fie fericiţi şi mulţumiţi în egală măsură.  

Negocierea e un obicei atât de puternic, încât îl regăseşti peste tot. Semaforul roşu de la trecerile de pietoni, de exemplu, reprezintă legea, dar care nu e niciodată respectată întocmai, pe la toate zebrele vei vedea pietoni care traversează pe roşu şi şoferi care îşi văd mai departe de drum, fără claxoane, fără scandal. Şi toată lumea e mulţumită. E un obicei general acceptat, am văzut pietoni care traversau pe roşu chiar şi în apropierea unei maşini de poliţie.

Nu vei vedea însă niciodată o femeie fără val pe cap într-o moschee sau în zona de rugăciune a bărbaţilor. Negocierea se opreşte aici.

Există şi la ei hoţi, criminali şi corupţi, fără doar şi poate, dar niciodată actele acestea antisociale nu vor fi trecute cu vederea în public. Implicarea civică este incredibilă. Eram într-o seară într-un parc din Istanbul şi pe o stradă lăturalnică foarte îngustă un camion făcea manevre de întoarcere ghidat de un bărbat în cămaşă albă. A reuşit să facă în cea mai mare parte întoarcerea, aproape miraculos, dar în ultimul moment a trecut cu o roată peste un morcov de metal de pe trotuar destinat tocmai opririi maşinilor, dărâmându-l. Bărbatul care dirija de jos camionul a încercat să treacă cu vederea incidentul, s-a urcat repede în cabină şi toţi au încercat să dispară, dar în urmă 3 bărbaţi au început să filmeze maşina şi să alerge după ea strigând. În scurt timp bărbatul în cămaşă albă a reapărut şi a făcut şi el o poză stricăciunii. Totul devenise public, paguba era clar că trebuia reparată.

În contraexemplu, am văzut la ştiri în România zilele trecute nişte imagini incredibile dintr-un magazin din Bucureşti în care patru bărbaţi snopeau în bătaie un altul în faţa caselor de marcat şi sub privirile total lipsite de replică a doi gardieni special angajaţi pentru a menţine ordinea şi liniştea în magazin. Nimeni altcineva nu a intervenit, golanii cărau pumni şi picioare fără milă individului neajutorat care îndrăznise, am înţeles, să le bată obrazul că se băgaseră în faţa rândului. Îndrăznesc să cred că aşa ceva nu s-ar fi văzut nicăieri în Turcia, o ţară care nu e, vezi doamne, membră UE şi e considerată de mulţi una înapoiată, asiatică.

Un alt exemplu care m-a lăsat cu gust amar chiar de la poarta aeroportului, la întoarcere în ţară, a fost când un român sadea s-a apucat să certe o femeie care încerca să îşi facă loc cu un cărucior pe care stătea o altă femeie bătrână şi bolnavă că nu era atentă şi l-a călcat pe picior. Nimeni nu a intervenit nici acolo.

Dar există şi speranţe. Acestea vin din nord, de la ţările unde legea e sfântă şi nimeni nu crâcneşte când vine vorba de respectarea ei, indiferent cât de absurdă ori neavenită e. Un exemplu minunat îl am din Grecia, mai precis din sala de mese a hotelului unde eram cazaţi. Era timpul micului dejun, câţiva turişti stăteau cuminţi la rând lângă galantare pentru a-şi pune pe tavă farfuriile cu mâncare, printre ei numărându-mă şi eu. Român fiind, neplimbat prea mult prin lume şi, în plus, proaspăt picat din Turcia, ţara tuturor negocierilor şi a înţelegerilor ca între oameni, mă pomenesc că iau felia mea de pâine cu cleştele special destinat pentru aşa ceva şi plec mai departe cu acelaşi cleşte apucând, neatent, şi şunca, şi caşcavalul… Când îmi dau seama de greşeală şi cât de departe am ajuns, mă uit în spate încurcat. Următoarea la rând era o fetiţă nordică de 7-8 ani, aceastabrămăsese încremenită în faţa recipientului cu pâine, total neajutorată, neştiind ce să facă fără cleştele special destinat apucării feliilor de pâine, şi aruncându-mi nişte priviri de nedescris, de furie combinată cu uimire şi consternare.

Mi-am cerut repede scuze şi am revenit cu instrumentul, dar, Doamne!, totul fusese compromis: folosisem deja cleştele special destinat pentru pâine la feliile de şuncă şi de caşcaval care aveau cleştii lor separaţi!!!… Devenisem un infractor! Mi-am cerut scuze fâstâcit, am încercat dintr-un impuls ţărănesc să şterg cleştele de tricou, noroc că nu am dus acţiunea la îndeplinire până la capăt, altfel cine ştie ce se întâmpla, aş fi fost dat afară din hotel şi condamnat la foame! Dar nimănui nu i-a trecut prin cap să se adapteze, să negocieze şi să apuce naibii feliile de pâine cu mâna…

Întâmplarea asta mi-a amintit de un experiment făcut undeva într-un deşert dintr-o ţară superdezvoltată şi supercivilizată. Pe o stradă fără intersecţii şi fără treceri de pietoni din mijlocul unui câmp nesfârşit şi pustiu s-a instalat un semafor fals care afişa din când în când culoarea roşie. Au fost şoferi care au aşteptat şi zeci de minute până să se facă verde. Era o ţară „de oameni”, în Turcia n-ar fi oprit nimeni. 

 

Briscan Zara este scriitor şi publicist

Comentarii