Un ieşean a scăpat de amenda din tramvai, chiar dacă judecătorii i-au dat dreptate controlorului

sâmbătă, 17 iunie 2023, 01:50
1 MIN
 Un ieşean a scăpat de amenda din tramvai, chiar dacă judecătorii i-au dat dreptate controlorului

Un ieşean a refuzat să plătească amenda stabilită de un controlor al Companiei de Transport Public, alegând calea instanţei. Emanuel M. fusese amendat la începutul lunii mai a anului trecut, pe când se afla într-un tramvai ce circula dinspre staţia Pădurii spre Târgu Cucu. Procesul-verbal întocmit de agentul constatator menţiona că pasagerul circulase fără bilet. De cealaltă parte, Emanuel M. afirma însă că avusese bilet, îl compostase, dar scrisul nu se imprimase.

Chemaţi să se pronunţe, magistraţii Judecătoriei au apreciat că explicaţiile lui Emanuel M. nu sunt suficiente pentru a răsturna prezumţia de legalitate şi temeinicie a procesului-verbal. În lipsa altor probe, se prezumă că agentul constatator a menţionat în act situaţia reală.

„Prin urmare, petentul se face vinovat de săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa şi în mod corect a fost sancţionat. Cât priveşte proporţionalitatea sancţiunilor aplicate, în conformitate cu disp. art. 34 din OG nr. 2/2001 raportat la art. 38 alin. 3 din acelaşi act normativ – care permite instanţei să aprecieze inclusiv sancţiunea care se impune a fi aplicată contravenientului îan ipoteza în care prezumţia de valabilitate a procesului-verbal nu a fost răsturnată – instanţa apreciază că se impune o reindividualizare a sancţiunilor contravenţionale aplicate”, au precizat judecătorii. Aceştia au decis înlocuirea amenzii de 150 lei cu un simplu avertisment. 

Comentarii