Un ieșean va ajunge în spatele gratiilor pentru că i-a fost lene să se prezinte la proces

miercuri, 08 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Un ieșean va ajunge în spatele gratiilor pentru că i-a fost lene să se prezinte la proces

Un ieșean va ajunge în spatele gratiilor pentru că i-a fost lene să se prezinte la proces. Prins la volan fără permis, ar fi putut primi o simplă pedeapsă cu suspendare, dar judecătorii au fost exasperați de indolența manifestată de acesta.

În noaptea de 7/8 decembrie 2018, aproape de miezul nopții, polițiștii l-au oprit în trafic, în Târgu Frumos, pe Mircea Digeratu. Acesta a spus că are permis, dar nu are asupra lui documentele personale și nici actele autoturismului. Verificările polițiștilor au arătat însă că Digeratu nu avusese niciodată permis de conducere. Ca urmare, pe numele lui a fost întocmit un dosar penal pentru conducere fără permis.

Audiat de procurori, Digeratu și-a recunoscut vina, iar cazul a fost înaintat spre analiză magistraților Judecătoriei Pașcani. Aceștia au remarcat că ora la care fusese oprit Digeratu era una la care traficul auto este extrem de redus. Faptul că Digeratu nu provocase niciun accident rutier diminua și el periculozitatea faptei. Bărbatul nu se afla la prima abatere, el suferind o condamnare la 4 ani de închisoare în Italia. Își ispășise pedeapsa și fusese liberat, iar termenul de reabilitare de drept se împlinise. Prin urmare, nu a fost reținută starea de recidivă. Toate aceste elemente i-ar fi putut atrage o condamnare cu suspendare, dacă s-ar fi prezentat măcar o dată la proces pentru a se declara de acord cu aceasta sau dacă măcar ar fi trimis o declarație scrisă în acest sens. Nu a fost însă cazul.

Judecătorii au acordat mai multe termene pentru a-i da posibilitatea lui Digeratu să se prezinte, fiind emise și mai multe mandate de aducere. Fără folos. „Inculpatul a recunoscut în cursul urmăririi penale comiterea faptei reţinute în sarcina sa, însă a manifestat o atitudine de dezinteres față de cercetarea penală și judecata prezentei cauze, alegând să părăsească teritoriul României, fără a furniza date care le-ar fi permis organelor judiciare să îl contacteze/găsească. Pe parcursul a aproximativ 2 ani și 9 luni, s-a încercat aducerea inculpatului în fața instanței, însă din mandatele emise pe numele acestuia a rezultat că este plecat în străinătate”, au consemnat judecătorii. Aceștia au decis condamnarea lui la un an de închisoare, cu executarea în regim de detenție.

Comentarii