Un membru al clanului Stănescu, condamnat la 7 ani pentru evaziune fiscală

miercuri, 01 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Un membru al clanului Stănescu, condamnat la 7 ani pentru evaziune fiscală

Statul s-a ales cu praful de pe tobă după condamnarea unui evazionist fiscal. Acesta a adus bugetului de stat un prejudiciu de aproape un milion de lei în urma a numeroase achiziţii fictive. În timpul urmăririi penale nu au fost identificate bunuri care să poată fi puse sub sechestru, aşa că judecătorii nu au putut face altceva decât să instituie, generic, sechestrul asigurător asupra bunurilor viitoare ale inculpatului.

Faptele de care a fost acuzat Bogdan Stănescu s-au petrecut în urmă cu 8 ani. În perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014, în calitate de administrator al Fabi Serv SRL, firmă specializată în fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice, Stănescu a înregistrat 26 de achiziţii fictive în valoare totală de 8,4 milioane lei de la trei societăţi comerciale cu care se afla în relaţii de afaceri. Şi acestea, la rândul lor, făceau achiziţii fictive de la altele, neavând o activitate economică reală. Specialistul antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunal a calculat un prejudiciu adus statului de 951.050 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit neachitate.

Pe parcursul procesului, Stănescu a solicitat efectuarea unei noi expertize, care a confirmat însă, în esenţă, constatările iniţiale. La dosar au fost depuse caracterizări din care rezulta că bărbatul este o persoană integrată social, fiind căsătorit şi având trei copii minori, fiind totodată cunoscut în Lunca Cetăţuii ca o persoană respectuoasă, muncitoare, responsabilă.

„Pe de altă parte, se cuvine a sublinia şi valoarea ridicată a prejudiciului cauzat, împrejurarea că inculpatul nu a întreprins niciun demers pentru acoperirea acestuia, iar infracţiunea reţinută în sarcina sa a fost comisă cu intenţie directă, calificată prin scopul urmărit, respectiv acela de a obţine importante beneficii materiale. Instanţa apreciază că poziţia inculaptului faţă de cauză a fost una de desconsiderare a procedurii derulate în ceea ce îl priveşte, neprezentându-se în faţa instanţei la mai multe din termenele acordate”, au reţinut judecătorii.

Magistraţii Tribunalului l-au condamnat pe Stănescu la 7 ani de închisoare, ca şi la plata, în afara prejudiciului produs, a sumei de 31.800 lei, reprezentând onorariul expertului şi cheltuielile judiciare. Probabilitatea ca această sumă să fie plătită este însă minimă, dat fiind că Stănescu a fost reprezentat în instanţă de un avocat din oficiu. Sentinţa a fost contestată atât de acuzat, cât şi de către ANAF, procesul intrând pe rolul Curţii de Apel. 

Comentarii