Un nou seism zguduie Centrul de Copii și Juniori

joi, 16 decembrie 2021, 02:43
4 MIN
 Un nou seism zguduie Centrul de  Copii și Juniori

 

Trei dintre cei patru antrenori ai Politehnicii care au dat examen pentru a urma cursurile în vederea obţinerii licenţei A nu au trecut nici de proba teoretică

 

Semnalate în mod repetat, problemele grave de la Centrul de Copii şi Juniori al Politehnicii continuă să apară, pe bandă rulantă, nimeni neavând curajul de a face ordine într-un sector măcinat de ani buni de scandaluri şi rezultate proaste. Ultimul episod care a zguduit sectorul juvenil al fotbalului ieşean este legat de examenul de admitere la cursurile pentru obţinerea licenţei A de antrenor, la care au participat patru tehnicieni care lucrează de ani buni la Poli. La concurs au fost înscrişi 88 de candidaţi din întreaga ţară, care aveau de susţinut două probe. Pentru a participa la proba practică, concurenţii trebuiau să obţină minimum nota 6 la prima probă, teoretică, care a constat într-un test grilă, un punct fiind acordat din oficiu. Doar zece antrenori din ţară nu au obţinut baremul amintit, trei dintre ei fiind, din păcate, de la Politehnica. Conform oficialilor clubului din Copou, aceştia sunt Mihai Drăgoi (clasat ultimul), Liviu Moldovan (penultimul) şi Adi Cotan (situat pe locul IV din coadă). Singurul candidat de la Poli care a trecut de examenul teoretic şi va participa la proba practică este Gelu Paveliuc. Şi acesta are însă şanse mici de a fi declarat admis după al doilea filtru, în condiţiile în care s-a clasat puţin deasupra liniei la finalul examenului teoretic. Iar admiterea se face pe baza mediei aritmetice dintre proba teoretică şi cea practică. De precizat că FRF a pus la bătaie în acest an 25 de locuri la concursul amintit.

Supărarea conducătorilor grupării din Copou este cu atât mai mare cu cât aceştia anunţaseră că erau dispuşi de a achita taxa de curs a antrenorilor admişi, fapt care s-a întâmplat rar în trecut. De pildă, Vasile Simionaş a plătit mii de euro din buzunarul propriu pentru a obţine licenţa PRO, cea mai importantă licenţă de antrenor.

Rezultatele de la acest concurs, dar şi prestaţia echipelor ieşene în sezonul de toamnă al Ligii Elitelor i-au făcut pe capii clubului din Copou să anunţe că în zilele următoare se va face o şedinţă dură de analiză a activităţii de la nivel juvenil.

“Sunt extrem de dezamăgit de rezultatele de la examenele de admitere la cursurile pentru licenţa A de antrenor, aşa cum sunt nemulţumit şi de alte aspecte de la Academie, inclusiv rezultatele sportive. Aştept un raport detaliat din partea conducerii Academiei şi un plan ferm de măsuri prin care activitatea de acolo să se relanseze” a declarat managerul Politehnicii, Florin Briaur.

Managerul Centrului de Copii şi Juniori, Cezar Honceriu, a reacţionat: “Rezultatele sunt obţinute de colegii pe care i-am găsit la Academie. Sunt rezultate la un examen teoretic, care nu reprezintă capacitatea practică de a antrena. În acelaşi timp, e clar însă că nu au atins un standard bun teoretic. Or, noi avem nevoie de a creşte nivelul antrenorilor, lucru care se poate obţine prin urmarea a diferite cursuri, de licenţă, de perfecţionare. Vom face o analiză, mai ales că, din păcate, nu stăm bine nici prin prisma rezultatelor sportive. Formarea jucătorilor, principalul nostru obiectiv, nu poate fi făcută într-o echipă slabă”.

La acest moment, la pseudo-Academia Politehnica, chiar şi după trecerea lui Simionaş, care figura ca scouter la Centru, la Consiliul Director şi demisia recentă a lui Adrian Dobrea, mai lucrează 11 persoane: managerul Honceriu, preparatorul fizic Ştefan Rusu şi antrenorii Adrian Kerezsy, Ioan Cîmpeanu, Ovidiu Burdujan, Bebe Manole, Dănuţ Cananău (toţi cinci cu licenţă A), Adi Cotan, Mihai Drăgoi, Liviu Moldovan şi Gelu Paveliuc, ultimii patru deţinători de licenţă B. Honceriu are o retribuţie netă de 5 000 de lei, Kerezsy – 3 300 lei, Cotan – 2 500 lei, Cîmpeanu, Burdujan, Manole şi Cananău – 2 300 lei, iar Paveliuc, Drăgoi, Moldovan şi Rusu – 2 000 de lei. Cu tot cu taxe, care duc, de pildă, o retribuţie netă de 2 000 de lei la cheltuieli ale Politehnicii de peste 3 000 de lei, salariile de la Centru scot din bugetul clubului circa 90 000 de euro anual. În momentul în care la nivel juvenil figurau ca angajaţi şi Simionaş şi Dobrea, retribuţiile personalului tehnic costau Poli aproximativ 100 000 de euro pe an.

 

 

 

 

Comentarii